Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον μήνα στην Πολωνία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραστεί σε σχετική εκδήλωση στην τσεχική πρωτεύουσα.

Πηγές δήλωσαν τη Δευτέρα στο Reuters ότι ο Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμμετάσχει μαζί με τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες στις εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί λόγω της ουκρανικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στην Τσεχική Δημοκρατία ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, επικριτής των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας που μάλιστα έχει εκφραστεί θετικά για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, προσκάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν και άλλους ηγέτες των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία ξεχωριστή, μικρότερης κλίμακας εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την εκδήλωση στο Άουσβιτς.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από 47 χώρες. Η πρόσκληση προς τον Πούτιν όμως προκάλεσε την οργή πολλών Τσέχων.

Η Τσεχική Ομοσπονδία των Εβραϊκών Κοινοτήτων κράτησε αποστάσεις ως προς την απόφαση να προσκληθεί ο Πούτιν επικαλούμενη τον ρόλο της Μόσχας στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής κανένας επικεφαλής κράτους δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στην εκδήλωση, ενώ και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνία, η οποία φιλοξενεί τις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς, είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές της Μόσχας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και δεν έστειλε στον Πούτιν επίσημη πρόσκληση ανησυχώντας για τις πολιτικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα τυχόν πρόσκληση του Ρώσου ηγέτη, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν για τις προετοιμασίες της εκδήλωσης.

Από τη μεριά της, η Μόσχα, ενοχληθείσα από τη στάση της Βαρσοβίας, δεν σχεδίασε επίσκεψη του Πούτιν, είπαν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος.

Το θέμα που προέκυψε με την εκπροσώπηση της Μόσχας στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο του Ολοκαυτώματος αφορά στο διπλωματικό πρωτόκολλο. Οι επίσημες προσκλήσεις στις αντιπροσωπείες των ξένων χωρών δεν εστάλησαν από την πολωνική κυβέρνηση αλλά από τους συνδιοργανωτές, το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και το Διεθνές Συμβούλιο του Άουσβιτς (σ.σ.: το Μουσείο ιδρύθηκε από τη Βουλή της Πολωνίας, στις 2 Ιουλίου 1947. Υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Παγκόσμιας Κληρονομιάς και περιλαμβάνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς και Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αποτελεί τμήμα του Ιδρύματος Άουσβιτς-Μπιρκενάου, του οποίου ανώτατο όργανο διοίκησης είναι το Διεθνές Συμβούλιο του ιδρύματος).

Σύμφωνα με πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την προετοιμασία της εκδήλωσης, η κυβέρνηση της Πολωνίας απέστειλε στις ξένες χώρες ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς, κάτι που δεν αποτελεί επίσημη πρόσκληση. Η ίδια πηγή είπε ότι η Πολωνία επέλεξε αυτόν τον τρόπο διότι μία επίσημη πρόσκληση στον Πούτιν θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των Πολωνών ψηφοφόρων σε μία χρονιά κατά την οποία είναι προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πηγή, οι περισσότερες χώρες αφότου έλαβαν τη ρηματική διακοίνωση ζήτησαν διευκρινίσεις από την Πολωνία και στη συνέχεια αποφάσισαν την αποστολή αντιπροσωπειών σε ανώτερο επίπεδο–επικεφαλής κυβέρνησης ή αρχηγό κράτους και σε ορισμένες περιπτώσεις και τους δύο. Αλλά οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρώντας ανεπαρκή τη διακοίνωση δεν απάντησαν ούτε ζήτησαν διευκρινίσεις και έκριναν ότι, αν η Πολωνία επιθυμούσε την παρουσία ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου στις εκδηλώσεις, θα έπρεπε να είχε αποστείλει επίσημη πρόσκληση.

Πηγή κοντά στο κυβερνών κόμμα της Πολωνίας δήλωσε ότι το «κλίμα» δεν είναι κατάλληλο για μία επίσκεψη του Πούτιν.

Το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, αλλά ότι δεν έχει εξαιρεθεί καμία χώρα από αυτήν.

«Η πολωνική κυβέρνηση δεν είχε κανέναν ρόλο στην αποστολή των προσκλήσεων σε τρίτα μέρη. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε ακόμη να υπογραμμίσει ότι εξαρτάται από τις ρωσικές αρχές η επιλογή του επιπέδου εκπροσώπησής τους στις εκδηλώσεις μνήμης στο Άουσβιτς. Όποιος θέλει να συμμετάσχει θα είναι ευπρόσδεκτος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης