Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη προθεσμία για τον τερματισμό των πτήσεων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα ότι η προθεσμία για τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν είναι το τελευταίο λεπτό του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά «11.474 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν το πλαίσιο της Επιχείρησης Pitting, που άρχισε την Παρασκευή 13η Αυγούστου. Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων του ΗΒ (είναι) ανεπτυγμένα στην Καμπούλ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν, Βρετανοί υπήκοοι, πολίτες χωρών-εταίρων του Λονδίνου και Αφγανοί που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή τους στη Βρετανία εντός των ορίων ειδικού προγράμματος, κατά την ίδια πηγή.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα του Αυγούστου, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας της κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να τραπούν σε άτακτη φυγή, καθώς η εξέλιξη αναγγέλλεται την πιθανή επιστροφή της χώρας στο αυταρχικό, φονταμενταλιστικό καθεστώς που βίωσε πριν από δυο δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης