Αποκατάσταση εμπορικών σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας ζητά η Ουγγαρία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014, 06:00
Αποκατάσταση εμπορικών σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας ζητά η Ουγγαρία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος έκρινε πως η Ευρώπη έβαλε... «αυτογκόλ» επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε στους διπλωματικούς κύκλους τη Δευτέρα ότι θα αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κράτη της ΕΕ ώστε να αρχίσει μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Ορμπάν προειδοποίησε εναντίον της περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για το ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη Ρωσία καθημερινά. (Αυτό) είναι κακό, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν σε ομιλία του στην οποία περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική.

«Πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με χώρες της ΕΕ οι οποίες ενδιαφέρονται για την επιβράδυνση ή τον τερματισμό αυτής της δυσμενούς διαδικασίας απομάκρυνσης» των δύο μερών, συνέχισε ο Ορμπάν και πρόσθεσε ότι εξαιτίας του γεγονότος πως οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν διαμορφώσει συναίνεση για το ζήτημα αυτό, δεν μπορούν να ενεργήσουν από κοινού.

Ο Ορμπάν επισήμανε πως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προσεγγίζουν το ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας πρωτίστως ως ένα πρόβλημα ασφαλείας, μια άποψη που η Ουγγαρία δεν συμμερίζεται. Η Βουδαπέστη βλέπει τη Μόσχα ως πάνω από όλα έναν εταίρο στην οικονομία και στο επιχειρείν και θεωρεί άλλες διαστάσεις των σχέσεων δευτερεύουσες.

«Σκληρή» γραμμή για μεταναστευτικό

Παράλληλα, αναφερόμενος σε άλλο ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να τον φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, ο Ορμπάν διεμήνυσε πως θα υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να δώσουμε μάχη για να διατηρήσουμε το ζήτημα αυτό στην εθνική δικαιοδοσία. Δεν το έχω κρύψει: θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια πολύ σκληρή πολιτική η οποία δεν ενθαρρύνει καθόλου την μετανάστευση. Το ενδεχόμενο η Ευρώπη να έχει γενικούς κανόνες που επηρεάζουν όλους εμάς, που σκεφτόμαστε διαφορετικά, είναι αδιανόητο» δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014, 06:00