Βαρβαρότητα που δεν έχει προηγούμενο επέδειξαν οι πράκτορες της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία που συνελήφθησαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η επίσημη έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την ανακριτική διαδικασία, η σύνοψη της οποίας δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο μία περίληψη 480 σελίδων. Η έκτασης 6.000 σελίδων έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό στοιχείων, τα οποία παραμένουν απόρρηταΗ περίληψη της έκθεσης έχει έκταση 480 σελίδες ενώ ολόκληρη η αναφορά της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας -η οποία θα παραμείνει απόρρητη– καταμετρά περισσότερες από 6.000 σελίδες και εμπεριέχει τεράστιο όγκο στοιχείων και… ανατριχιαστικών πληροφοριών.

Κατά την παρουσίασή της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής και Γερουσιαστής Dianne Feinstein τόνισε ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις για τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι οποίες και δημιούργησαν καθυστερήσεις στην αντικειμενική σύνταξή της.

Ωστόσο, η Γερουσία αποφάσισε να τη βγάλει στο «φως» αφενός για να σταματήσουν δημοσιεύματα που παραπληροφορούν για τα αληθινά συμβάντα, αφετέρου γιατί μεγάλη μερίδα των περίπου 1.000 εργαζομένων της CIA σήμερα, διαφωνούν για τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε απόσπασμα από την παρουσίαση της έκθεσης:

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι η CIA «παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των “προωθημένων τεχνικών ανάκρισης”» που χρησιμοποιήθηκαν από πράκτορες της υπηρεσίας, κατά την προεδρία Μπους, σε περισσότερους από 100 υπόπτους ως τρομοκράτες-μέλη της Αλ Κάιντα, οι οποίοι κρατούνταν σε «μαύρους τόπους» εκτός δικαιοδοσίας των ΗΠΑ. 

Στοιχεία που προκαλούν σοκ

Κρατούμενος πέθανε από υποθερμία, επειδή τον αλυσόδεσαν και τον εξανάγκασαν να παραμείνει ξαπλωμένος, χωρίς τα ρούχα του, πάνω σε δάπεδο από τσιμέντοΜερικές από τις βάρβαρες τεχνικές που εφαρμόστηκαν -κατά συνεχόμενες ημέρες ή και εβδομάδες- είναι: εικονικός πνιγμός, ξυλοδαρμός, εξευτελισμός, στέρηση ύπνου (που περιελάμβανε την αναγκαστική αγρυπνία των κρατουμένων για 180 ώρες, συνήθως σε όρθια στάση και πολλές φορές με τα χέρια πάνω από το κεφάλι), έκθεση σε ψύχος καθώς και υποβολή σε καταστάσεις που προκαλούν στρες.

Η Feinstein αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μία περίπτωση αιχμαλώτου ο οποίος, παρότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, πέθανε από υποθερμία, επειδή τον αλυσόδεσαν και τον εξανάγκασαν να παραμείνει ξαπλωμένος, χωρίς τα ρούχα του, πάνω σε δάπεδο από τσιμέντο.

Αρκετές φορές, κρατούμενοι με κουκούλες στο πρόσωπο σέρνονταν γυμνοί στους διαδρόμους, ενώ παράλληλα οι δεσμοφύλακες τούς χτυπούσαν βάναυσα.

Πολλοί από τους κρατούμενους εμφάνισαν λόγω της κακομεταχείρισης, συμπτώματα παράνοιας, αϋπνίας, έβλεπαν παραισθήσεις ενώ μερικοί προσπάθησαν να αυτο-ακρωτηριαστούν.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι από τους 119 κρατούμενους που βασανίστηκαν, οι 26 ήταν αθώοι για τις κατηγορίες που τους απέδιδαν. Σημειώνεται ότι η CIA είχε ανακοινώσει ότι μόνο 100 συλληφθέντες συμμετείχαν στο ανακριτικό πρόγραμμα.

Οι πυλώνες της έκθεσης

Στην εισαγωγή της περίληψης αναφέρεται ότι τα συνολικά 20 ευρήματα και συμπεράσματα της έκθεσης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες. 

 Αυτές συνοψίζονται στο ότι:

  1. Οι «προωθούμενες τεχνικές ανάκρισης» κρίνονται ως μη αποτελεσματικές
  2. Η CIA  παρείχε ψευδή και παραπλανητική πληροφόρηση για το πρόγραμμα των ανακρίσεων και την αποτελεσματικότητά του.
  3. Η διαχείριση του προγράμματος απεδείχθη ανεπαρκής και με τεράστιες ελλείψεις
  4. Οι ανακρίσεις ήταν πολύ πιο βάναυσες από ότι είχε παρουσιάσει η μυστική υπηρεσία στους νομοθέτες και τους Αμερικανούς πολίτες
Ακολουθούν ανατριχιαστικές αναφορές από βασανιστικές μεθόδους που ακολουθούνταν σε βάρος κρατουμένων. Στην πρώτη γίνεται λόγος για ψυχολογική βία τριών κρατουμένων: οι δεσμοφύλακες απειλούσαν ότι θα κακοποιούσαν σεξουαλικά και θα σκότωναν τις μητέρες τους. Στη δεύτερη γίνεται λόγος για μια μορφή σοδομισμού:

Κατά τη Γερουσία, στο πρόγραμμα συμμετείχε ειδική ομάδα ψυχολόγων που υπαγόρευε τις απάνθρωπες τεχνικές, η οποία αμείφθηκε με 81 εκατ. δολλάρια.

Η απάντηση της CIA

Η CIA απάντησε άμεσα στις κατηγορίες της Γερουσίας μέσω σύντομης δήλωσης που γνωστοποίησε και στην οποία υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα των ανακρίσεων ήταν «αποτελεσματικό» και βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών, των επιχειρήσεων και των στόχων της Αλ Κάιντα. 

Υπέρ της δημοσιοποίησης ο Ομπάμα

Αντίθετες στις αξίες των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Οι τεχνικές αυτές αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο», επεσήμανε ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του στη οποία δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.

«Κανένα κράτος δεν είναι τέλειο. Όμως ένα από τα πλεονεκτήματα της Αμερικής είναι η επιθυμία μας να αντιμετωπίσουμε ανοικτά το παρελθόν μας, τις ατέλειές μας και να αλλάξουμε για να βελτιωθούμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, αφού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους ήρθε αντιμέτωπη με «επώδυνες» επιλογές για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε την Αλ Κάιντα και θα απέτρεπε «νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», υπογράμμισε ότι «καλά πράγματα» έγιναν στη διάρκεια «των δύσκολων αυτών ετών».

«Παράλληλα κάποιες ενέργειες που έγιναν ήταν αντίθετες στις αξίες μας», σημείωσε. «Γι’ αυτό τον λόγο απαγόρευσα ρητά τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου», συνέχισε ο Ομπάμα.

«Η έκθεση αυτή ενισχύει την πεποίθησή μου ότι οι βίαιες αυτές μέθοδοι δεν ήταν μόνο αντίθετες στις αξίες μας, αλλά και δεν ήταν χρήσιμες στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω ότι η σημερινή έκθεση θα μας βοηθήσει να αφήσουμε τις μεθόδους αυτές εκεί που ανήκουν, στο παρελθόν».
 
Αποδοκιμάζουν οι Ρεπουμπλικανοί

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί αποδοκίμασαν τη δημοσιοποίηση της έρευνας, την οποία θεωρούν μεροληπτική. Ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι (επί προεδρίας Τζορτζ Μπους) υπεραμύνθηκε μάλιστα με σθένος αυτών των μεθόδων ανάκρισης, λέγοντας ότι ήταν «απολύτως δικαιολογημένες».

«Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και εξετάστηκε από νομικής άποψης από το υπουργείο Δικαιοσύνης», δήλωσε στους New York Times, ενώ αναφερόμενος στους πράκτορες της CIA που έφεραν εις πέρας το πρόγραμμα δήλωσε ότι «θα έπρεπε να παρασημοφορηθούν αντί να επικρίνονται».

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washinston Post, ο Χοσέ Ροντρίγκεζ, πρώην επικεφαλής του προγράμματος της CIA, κατήγγειλε τη «μεγάλη υποκρισία» των πολιτικών στο θέμα αυτό. «Κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε και γνωρίζουμε ότι ήταν αποτελεσματικό», τόνισε. «Μια δεκαετία αργότερα, ακούμε κάποιους από αυτούς τους ίδιους πολιτικούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους και – ακόμη χειρότερα – να παραποιούν τα γεγονότα και να ελαχιστοποιούν τις επιτυχίες που υπήρξαν», σημείωσε.

Ενα από τα ερωτήματα που παραμένουν σε σχέση με το μυστικό αυτό πρόγραμμα είναι κατά πόσον συνέβαλε στην απόσπαση κρίσιμων πληροφοριών που επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, να εντοπιστεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στο Πακιστάν το 2011 στη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής κομάντος.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Βασανισμοί made in CIA
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 18:30

Στο φως τα βασανιστήρια της CIA
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, 12:45

Ο δεκάλογος του σαδισμού
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014, 14:36

  • Οι «προωθούμενες τεχνικές ανάκρισης» κρίνονται ως μη αποτελεσματικές
  • Η CIA  παρείχε ψευδή και παραπλανητική πληροφόρηση για το πρόγραμμα των ανακρίσεων και την αποτελεσματικότητά του.
  • Η διαχείριση του προγράμματος απεδείχθη ανεπαρκής και με τεράστιες ελλείψεις
  • Οι ανακρίσεις ήταν πολύ πιο βάναυσες από ότι είχε παρουσιάσει η μυστική υπηρεσία στους νομοθέτες και τους Αμερικανούς πολίτες
  • Οι «προωθούμενες τεχνικές ανάκρισης» κρίνονται ως μη αποτελεσματικές
  • Η CIA  παρείχε ψευδή και παραπλανητική πληροφόρηση για το πρόγραμμα των ανακρίσεων και την αποτελεσματικότητά του.
  • Η διαχείριση του προγράμματος απεδείχθη ανεπαρκής και με τεράστιες ελλείψεις
  • Οι ανακρίσεις ήταν πολύ πιο βάναυσες από ότι είχε παρουσιάσει η μυστική υπηρεσία στους νομοθέτες και τους Αμερικανούς πολίτες
  • σχόλια αναγνωστών
    oδηγός χρήσης