«Απαράδεκτες» και «προκλητικές» χαρακτήρισε τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Σουδάν σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα σύνορα με το Ν. Σουδάν η Hillary Clinton. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τις δύο χώρες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη για τον έλεγχο του πετρελαίου.

«Η αποχώρηση του Ν. Σουδάν από την περιοχή Χέγκλιγκ, έπειτα από τις διεθνείς πιέσεις, θα πρέπει να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για το Χαρτούμ για να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντείνονται οι πιέσεις από την Αφρικανική Ένωση (AU)

Εν τω μεταξύ η Αφρικανική Ένωση (UA) έδωσε την Τρίτη διορία τριών μηνών στο Σουδάν και στο Ν. Σουδάν για να επιλύσουν τις διαφορές τους, επισείοντας την απειλή να λάβει «κατάλληλα μέτρα» εναντίον τους.

Με ανακοίνωση της, ξεκαθαρίζει πως οι δύο χώρες θα πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Ένωσης προσβλέποντας σε αυτό, καλεί τα δύο μέρη να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις εντός δύο εβδομάδων υπό την αιγίδα της AU», επισημαίνεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Διαβάστε επίσης:
Σοκαρισμένος ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. με το νέο κύκλο αίματος στο Ν. Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2012, 01:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης