Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από τις πληροφορίες σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών κατά του ανταποκριτή της «Washington Post» στην Τεχεράνη Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του με την καταβολή εγγύησης.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν δεν έχουν γίνει γνωστές, ούτε η ημερομηνία προσαγωγής του σε δίκη. Ιρανική δικαστική πηγή έκανε τον Αύγουστο λόγο για εμπλοκή του ζεύγους σε υπόθεση που αφορά στην ασφάλεια του Ιράν. Αργότερα, άλλη πηγή μίλησε για «δραστηριότητες των εχθρών του Ιράν και των πρακτόρων τους» και στη συνέχεια μια τρίτη έκανε λόγο για «κατασκοπεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανο-ιρανός δημοσιογράφος συνελήφθη στις 22 Ιουλίου μαζί με τη σύζυγό του Γεγκάνεχ Σαλεχί, δημοσιογράφο της εφημερίδας «The National», που εκδίδεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο υπόθεσης, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, που συνδέεται με την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Γεγκάνεχ Σαλεχί αποφυλακίσθηκε με εγγύηση τον Οκτώβριο, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η κράτηση του Τζέισον Ρεζαγιάν θα παρατεινόταν το πολύ για 60 ημέρες.

Ο Τζον Κέρι αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση και κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβίασε το ιρανικό και το διεθνές δίκαιο στερώντας από τον δημοσιογράφο το δικαίωμα υπεράσπισης. Εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την απαγγελία αδιευκρίνιστων κατηγοριών κατά του δημοσιογράφου, καθώς και για την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης με εγγύηση και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης