Το τέλος μιας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στην ΠΓΔΜ θα σημάνει σήμερα, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το μεσημέρι προγραμματίζεται να αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της συμφωνίας, καθώς και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.

Το τέλος μιας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στην ΠΓΔΜ θα σημάνει σήμερα, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των ΠρεσπώνΗ διαδικασία ωστόσο δεν τελειώνει στη Βουλή των Σκοπίων. Θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο νόμος για τις γλώσσες, δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει τη βεβαιότητά του πως οι σχετικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τουλάχιστον 80 βουλευτές, ίσως και περισσότερους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στη Βουλή της χώρας σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν ψηφίσει υπέρ.

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, στο προοίμιο του Συντάγματος, στη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ.: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από τη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης