Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε να γίνουν αποφασιστικές ενέργειες για την επίλυση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και την διάλυση των αμφιβολιών για το μέλλον του ευρώ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύουν ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο συντηρητικός Ισπανός ηγέτης υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση, στην οποία ορισμένες χώρες της ΕΕ αναχρηματοδοτούνται με αρνητικά επιτόκια ενώ άλλες πληρώνουν «υψηλά επιτόκια που δεν είναι βιώσιμα» πρέπει να τερματιστεί.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για μια πιο μακρά χρονική περίοδο», φέρεται να είπε ο Ραχόι στην γερμανική εφημερίδα Bild. «Επομένως πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα του χάσματος των επιτοκίων τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διαλύσουν «με κάθε σαφήνεια κι αποφασιστικότητα τις αμφιβολίες για την συνέχιση της ύπαρξης του ευρώ».

Ο Ραχόι εξήρε εξάλλου την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς την μια πολιτικό η οποία κυβερνά «με μεγάλη ευθυκρισία».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (PP) εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά το ότι ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, φάνηκε να ενίσταται την Παρασκευή στα σχέδια αγοράς κρατικών ομολόγων ώστε να βοηθηθεί η Ισπανία και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης με την μείωση του κόστους της αναχρηματοδότησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρόκληση που δεσπόζει είναι να επιλυθούν τα προβλήματα της αστάθειας του ευρώ και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε στην γαλλική εφημερίδα le Journal du Dimanche. «Αισθάνομαι ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του σημειώθηκαν πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ στην Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα, και καθώς το ενδεχόμενο η Ισπανία να ζητήσει ένα ευρωπαϊκό πακέτο δανεισμού μοιάζει όλο και περισσότερο σαν να μην μπορεί να αποφευχθεί.

Ο Ραχόι δεν αναφέρθηκε άμεσα στο ενδεχόμενο η Ισπανία να ζητήσει ευρύτερο δανεισμό —πέραν των έως και 100 δισ. ευρώ που η ευρωζώνη συμφώνησε να διαθέσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της—, αναγνωρίζοντας πως η χώρα του βρίσκεται «σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση», αλλά επιμένοντας ότι μπορεί «να τα καταφέρει».

Τα σχέδια που φέρεται να έχει καταρτίσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων —κάτι το οποίο θα ενίσχυε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως η Ισπανία— συναντούν την έντονη αντίθεση του Βάιντμαν, που φέρεται ότι απείλησε να παραιτηθεί.

Ωστόσο η ως τώρα υπονοούμενη αποδοχή της Μέρκελ μοιάζει να έχει δώσει στα σχέδια του Ντράγκι σημαντική ώθηση.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης