Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στη συνταγματική μεταρρύθμιση που δίνει υπερεξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ και 64 κατά ενώ 97 ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία. 
Η κίνηση αυτή, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε τον εκνευρισμό της τουρκικής πλευράς που απέρριψε άμεσα κάθε ενδεχόμενο αναστολής των συνταγματικών ρυθμίσεων​ Η κίνηση αυτή, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε τον εκνευρισμό της τουρκικής πλευράς που απέρριψε άμεσα κάθε ενδεχόμενο αναστολής των συνταγματικών ρυθμίσεων. Ξεκαθάρισε δε, η θέση της αυτή δεν θα αλλάξει ακόμη και αν λάβει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μια οργισμένη δήλωση απάντησε από την Άγκυρα και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που μίλησε για «έκθεση- σαμποτάζ» στη συνεργασία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για την Τουρκία είναι σαν να μην έγινε» υπογράμμισε ο ίδιος. 

Στην ετήσια Έκθεση Προόδου για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που παρουσιάστηκε σήμερα, εκφράζονται οι έντονες επιφυλάξεις των ευρωβουλευτών για την στάση της τουρκικής κυβέρνησης σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος από την Άγκυρα τόνισε ότι η χώρα συνεχίζει να επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ αλλά ισχυρίστηκε ότι η Ένωση βρίσκεται σε «σύγχυση». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό πρέπει να διευθετηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. 

Παράλληλα, ο κ. Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει «καμία αξία» για την Τουρκία και δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε ότι η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου βασίζεται σε «αστήρικτους ισχυρισμούς» και «συκοφαντίες». 

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να αναστείλουν τυπικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, εάν η [σ.σ. τουρκική] συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές». 

Η επιρροή του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά στα ζητήματα διεύρυνσης είναι, όμως, περιορισμένη. 

Ευαίσθητες ισορροπίες 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν το τελευταίο διάστημα εξαπολύσει «πυρά» εναντίον του Ερντογάν, ιδιαίτερα λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε τους πολιτικούς του αντιπάλους μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015. 

​Δεν επιθυμούν, όμως, σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουν τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας για το προσφυγικόΔεν επιθυμούν, όμως, σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουν τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας για το προσφυγικό. 

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αυξάνει σημαντικά τις εξουσίες του Τούρκου προέδρου, κάτι που κατά τον Ερντογάν είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Τουρκία. 

Η τουρκική αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές απειλούν την δικαστική ανεξαρτησία στην Τουρκία και ωθούν τη χώρα προς ένα δικτατορικό καθεστώς. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης