Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αποδοκιμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, 18:58
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αποδοκιμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα δημοσίως ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια ενός λευκού αστυνομικού.

Ο Μαρκ Έσπερ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος επίκλησης του Νόμου περί Εξέγερσης, κάτι το οποίο ο Τραμπ έχει απειλήσει να κάνει.

«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει ενεργά στρατεύματα μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό το λέω όχι μόνο ως υπουργός Άμυνας, αλλά και ως πρώην στρατιώτης, και ως πρώην μέλος της Εθνικής Φρουράς. Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μία τέτοια κατάσταση σήμερα», τόνισε ο Έσπερ.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Τραμπ είπε ότι τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς πρέπει να «κυριαρχήσουν στους δρόμους», διαφορετικά θα χρησιμοποιούσε τον Νόμο περί εξέγερσης του 1807 για να στείλει στρατεύματα στις πολιτείες όπου οι διαδηλώσεις έχουν ενταθεί.

Όπως εξήγησε χθες κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μιλώντας για «στρατιωτική αργκό», ο Έσπερ δικαιολόγησε τη χρήση αυτού του όρου λόγω του παρελθόντος του στον στρατό ξηράς.

«Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», εξήγησε.

«Δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι έσφαλε καθώς εμφανίστηκε τη Δευτέρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που φωτογραφήθηκε μπροστά από μια εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές»,επισήμανε.

«Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, The Huffington Post, The Guardian

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, 19:12