Θυμίζει σενάριο πολιτικού θρίλερ, είναι όμως πραγματικότητα. Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφκσι, ο οποίος κυβέρνησε με τρόπο αυταρχικό τη χώρα του από το 2006 μέχρι το 2016 και καταδικάστηκε για διαφθορά σε δύο χρόνια φυλάκιση, κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι του έχουν κατασχέσει το διαβατήριο.Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφκσι, ο οποίος κυβέρνησε με τρόπο αυταρχικό τη χώρα του από το 2006 μέχρι το 2016 και καταδικάστηκε για διαφθορά σε δύο χρόνια φυλάκιση, κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι του έχουν κατασχέσει το διαβατήριο

Το πως κατάφερε να διαφύγει παραμένει μυστήριο. Ο ίδιος πάντως έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο facebook ότι «θα παραμείνω πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσω».

Η Ουγγαρία επιβεβαιώνει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στη χώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σημειώνοντας πως το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί», στο Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της FYROM επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι πληροφορήθηκε από τις ουγγρικές αρχές ότι ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Ουγγαρία και παράλληλα ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της FΥROM κάλεσε τον Ούγγρο πρέσβη στα Σκόπια.Ο πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρουέφκσι με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν το 2015 στη Βουδαπέστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλάβει κανείς τις διαστάσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης θα πρέπει να θυμηθεί τι συνέβη μέχρι το 2016 που κυβερνούσε. Και κυβερνούσε με μαφιόζικες μεθόδους, γεγονός που πιστοποιείται από χιλιάδες έγγραφα και ηχητικά ντοκουμέντα με τα οποία ασχολήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ειδικό τμήμα της Εισαγγελίας στα Σκόπια.

Ο Γκρουέφσκι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση τον περασμένο Μάιο για παράνομο πλουτισμό για την απόκτηση μιας πολυτελούς λιμουζίνας.

Το πολιτικό δίλημμα του Βίκτορ Όρμπαν

Με τον Βίκτορ Όρμπαν τον συνδέει μακρά φιλία. Ο Ούγγρος πολιτικός μάλιστα εμφανίστηκε στον προεκλογικό του αγώνα πριν από ένα χρόνο στη FYROM. Εκτός αυτού, μέσω ενός βίντεο στάθηκε στο πλευρό του όσον αφορά τη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του.Από την προεκλογική εκστρατεία του Γκρούεφσκι το 2016

Γενικά αποτελεί στρατηγική του Βίκτορ Όρμπαν να στηρίζει αυταρχικούς πολιτικούς από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τους ενθαρρύνει στον αγώνα τους για ένταξη στην ΕΕ. Στόχος του είναι να ενισχύσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών έναντι της ΕΕ και κατάργηση των διαδικασιών προσφυγής κατά κρατών μελών για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Η υπόθεση Γκρουέφσκι αναδεικνύει όμως κάποια πολύ βασικά ερωτήματα. Δεν ήταν σε θέση οι αρχές της FYROM να αποτρέψουν τη διαφυγή του στο εξωτερικό; Σχετικές εικασίες υπήρχαν ήδη στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης πως ταξίδεψε και εισήλθε στην Ουγγαρία χωρίς διαβατήριο; Η Ουγγαρία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και υποτίθεται ότι έχει καλά φυλασσόμενα σύνορα.

Ο Όρμπαν μέχρι σήμερα έδινε μεγάλη σημασία στη νομιμότητα και τώρα έχει το δίλημμα εάν θα τη σεβαστεί και σε αυτή την περίπτωση. Εάν θα σεβαστεί το εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης