Ο βαλτωμένος πόλεμος στην Υεμένη μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο πολλών χιλιάδων παιδιών από πείνα έως το τέλος του χρόνου, ενώ έως τώρα έχουν πεθάνει 40.000.

Αυτά υποστηρίζει η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» (Save the Children Fund). Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, περί τα 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα στη φτωχότερη αυτή αραβική χώρα, η οποία πλήττεται επίσης από πρωτοφανή επιδημία χολέρας κι άλλων διαρροϊκών ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά που λιμοκτονούν και κατορθώνουν να φτάσουν στα νοσοκομεία είναι ελάχιστα, λόγω των πολεμικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα, λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Υεμένης.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη έχει αποφασίσει να στείλει επιτροπή για να ερευνήσει «τυχόν εγκλήματα πολέμου» στην Υεμένη παρά τη σθεναρή αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση ελήφθη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά από τότε ουδεμία είδηση υπάρχει για την τύχη της αποστολής που υποστήριζαν ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτεταμένες περιοχές της Υεμένης είναι από καιρό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας έχουν κλείσει λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Στοιχεία που έχουν φτάσει στον ΟΗΕ δείχνουν πως περί τα 385.000 παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Πηγή: The Telegraph

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης