Περίπου 3.000 έως 5.000 Ούγγροι μπορεί να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εναντίον της Covid-19, ανέφερε σήμερα στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων Μίκλος Κάσλερ.

Τα σχεδία της Ουγγαρίας να διενεργήσει δοκιμές και πιθανόν να παραγάγει το ρωσικό εμβόλιο, ένα χωρίς προηγούμενο βήμα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προστεθεί στις υπάρχουσες τριβές με τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τους κανόνες της Ε.Ε, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) προτού προωθηθεί σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη, ανέφερε ο EMA.

Η Μόσχα άρχισε να χορηγεί από το Σάββατο, μέσω 70 κλινικών, εμβόλια του Sputnik V εναντίον της COVID-19 προς τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, στον πρώτο μεγάλη κλίμακας εμβολιασμό στη Ρωσία εναντίον της ασθένειας, ανέφερε η ομάδα κρούσης της πόλης για τον κορωνοϊό.

Ο Κάσλερ είπε πως μια ουγγρική αντιπροσωπεία ιατρικών ειδικών έλαβε «λεπτομερή ενημέρωση» για το ρωσικό εμβόλιο στη Μόσχα και παρατήρησε «πως το εμβόλιο κατασκευάζεται με την τελευταία τεχνολογία και σύμφωνα με τα πρωτοκόλλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα πως η Ρωσία θα επέτρεπε σε Ούγγρους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη διαδικασία κατασκευής και τους εργαστηριακούς ελέγχους για το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19.

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει κάποια ποσότητα εμβολίων στη Βουδαπέστη ακόμα και αυτόν τον μήνα.

Η Ουγγαρία έχει εξασφαλίσει επίσης τουλάχιστον 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα και το Ισραήλ για πιθανές αποστολές εμβολίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης