«Αλεξίσφαιρα» αποδείχθηκαν τα εμφυτεύματα σιλικόνης που είχε βάλει στο στήθος της μία γυναίκα στον Καναδά, καθώς ήταν αυτά που τη βοήθησαν να επιζήσει από έναν πυροβολισμό.

Σε ένα case study που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Sage την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί περιέγραψαν πώς ένα εμφύτευμα μαστού σιλικόνης συγκράτησε μια σφαίρα και δεν χτύπησε τα ζωτικά όργανα μιας 30χρονης γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακτινογραφία του στήθους της γυναίκας

Το περιστατικό συνέβη το 2018 στο Τορόντο του Καναδά και είναι ένα από τα λίγα που έχουν καταγραφεί στην ιατρική βιβλιογραφία, όπου ένα εμφύτευμα μαστού έπαιξε ρόλο στη διάσωση της ζωής ενός ασθενούς, αλλά αποτελεί και την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση κατά την οποία εμφύτευμα σιλικόνης κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε στο CNN ο χειρουργός Τζιανκάρλο ΜακΈβενιου.

Το εμφύτευμα σιλικόνης συγκράτησε την σφαίρα που εξοστρακίστηκε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί σημείωσαν ότι το εμφύτευμα σιλικόνης πιθανότατα ήταν υπεύθυνο για την εκτροπή της τροχιάς της σφαίρας – σώζοντας τελικά τη ζωή της γυναίκας. Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες του πυροβολισμού δεν είναι σαφείς, ο χειρουργός ΜακΈβενιου είπε στο CNN πως η ασθενής μπήκε στα επείγοντα ενός τοπικού νοσοκομείου ζητώντας βοήθεια μετά από πυροβολισμό στο στήθος. «Μιλούσε και η ιατρική ομάδα τραύματος δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο καλά ήταν στην υγεία της» δήλωσε ο ΜακΈβενιου, ένας από τους χειρουργούς.

Η σφαίρα μπήκε από το αριστερό στήθος και κατέληξε στο δεξί

Η είσοδος του τραύματος της σφαίρας ήταν στο αριστερό στήθος αλλά το κάταγμα των πλευρών ήταν στη δεξιά πλευρά. Η σφαίρα εισήλθε πρώτα στο δέρμα στην αριστερή πλευρά και έπειτα εξοστρακίστηκε στο δεξί στήθος και έσπασε το πλευρό της στη δεξιά πλευρά» εξήγησε. «Το εμφύτευμα προκάλεσε την αλλαγή στην τροχιά της σφαίρας» πρόσθεσε.

Η γυναίκα υπέστη πληγή από τον πυροβολισμό, σπασμένα πλευρά και σπασμένα εμφυτεύματα, αλλά κατά τα άλλα ήταν σε άριστη κατάσταση. «Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται η καρδιά και οι πνεύμονες. Εάν η σφαίρα είχε χτυπήσει στο στήθος, θα είχε έναν πολύ πιο σοβαρό, πιθανώς απειλητικό για τη ζωή της τραυματισμό» πρόσθεσε ο χειρουργός. Οι γιατροί βρήκαν ένα σκληρό, σφαιρικό αντικείμενο στο δεξί κάτω πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα της γυναίκας κάτω από το δεξί στήθος.

Φωτογραφίες: Sage Journals

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης