Οι λεκτικές «φράσεις» του και τα συχνά εμπρηστικά σχόλια για άλλους πολιτικούς, έθνη και πολλά άλλα έχουν αναμφισβήτητα σημασία για να χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά στον κόσμο.

Μόλις πριν από 20 χρόνια, ο πρόσφατα εκλεγμένος ηγέτης των Τόρις Μπόρις Τζόνσον, θεωρείτο ως σχετικά δυσνόητος δημοσιογράφος της Daily Telegraph –  αλλά τώρα είναι ο νέος πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος του Τζόνσον στο υψηλότερο κλιμάκιο της βρετανικής πολιτικής ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη, και συχνά προκαλούσε πρωτοσέλιδους τίτλους με βάση μόνο τις προκλητικές του παρατηρήσεις.

Επιλογή όσων έχει πει ή γράψει κατά καιρούς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

#Για τη Χίλαρι Κλίντον: «Έχει βαμμένα ξανθά μαλλιά, χείλη από σιλικόνη και μια μπλε διεισδυτική ματιά, λες και είναι σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο».

#Για τον Μπαράκ Ομπάμα: «Ο καταγόμενος από την Κένυα Πρόεδρος έχει μια προγονική αντιπαράθεση της βρετανικής αυτοκρατορίας – της οποίας ο Τσώρτσιλ υπήρξε τόσο ένθερμος υπερασπιστής».

#Για τον Τόνι Μπλερ: «Είναι μείγμα του Χάρι Χουντίνι και ενός λιπαρού χοιρίδιου με ανθρωποειδή μορφή στο πιο αδύνατο».

 #Για τον Φρανσουά Ολάντ: «Αν θέλει να διαχειριστεί την τιμωρία που θα πλήξει οποιονδήποτε επιδιώκει να δραπετεύσει από την Ε.Ε., είναι με τον τρόπο ταινίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και δεν είναι προς το συμφέρον των φίλων και των συνεργατών μας …».

#Για τον Ταγίπ Ερντογάν: «Υπήρξε ένας νεαρός από την Άγκυρα. Κάποτε ήταν ένας καταπληκτικός ανόητος. Μέχρι να σπείρει άγρια βρώμη  με τη βοήθεια μιας κατσίκας, χωρίς να σταματήσει να ευχαριστεί».

#Για το Συντηρητικό Κόμμα: «Ψηφίζοντας Τόρις θα προκαλέσει στη γυναίκα σας μεγαλύτερα στήθη και θα αυξήσει τις πιθανότητες κατοχής μιας BMW M3».

#Για τη Λιβύη: «Υπάρχει ομάδα επιχειρηματιών του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλουν να επενδύσουν στη Sirte, κοντά στην οποία εκτελέστηκε ο Καντάφι. Έχουν ένα λαμπρό όραμα να μετατρέψουν τη Sirte, με τη βοήθεια του δήμου σε Ντουμπάι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να καθαρίσουν από τα πτώματα».

#Για τη μπούρκα: «Εάν κάποια φοιτήτρια εμφανιστεί φορώντας την στο σχολείο ή σε πανεπιστημιακή διάλεξη που μοιάζει σαν να πηγαίνει σε ληστεία τραπεζών».

#Για το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός: «Οι πιθανότητές μου να είμαι πρωθυπουργός είναι περίπου τόσο καλές όσο οι πιθανότητες να βρεθεί ο Elvis στον Άρη, ή να υποστώ επανενσάρκωση ως ελιά».

#Για το Λονδίνο: «Το Λονδίνο είναι ένας φανταστικός δημιουργικός τόπος θέσεων εργασίας – αλλά πολλές από αυτές πηγαίνουν σε ανθρώπους που δεν προέρχονται από αυτή τη χώρα».

#Για τη δημοσιογραφία: «Είναι δυνατόν να έχεις πολύ καλή ζωή και καριέρα να είσαι βδέλλα και παράσιτο ταυτόχρονα στον κόσμο των Μέσων Ενημέρωσης, να περνάς από το ένα τηλεοπτικό στούντιο στο άλλο και να γράφεις ασυναγώνιστα κομμάτια περνώντας καλά».

#Για την κάνναβη: «Ήταν ευχάριστη εμπειρία. Αλλά προφανώς είναι πολύ διαφορετικό στις μέρες μας και, δεν θέλω τα παιδιά μου να παίρνουν ναρκωτικά».

#Για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»: «Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και  διάφοροι άλλοι άνθρωποι το δοκίμασαν και  είχαν τραγικό τέλος. Η Ε.Ε. είναι η προσπάθεια να γίνει αυτό με διαφορετική μέθοδο».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 Photo: REUTERS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης