Την ώρα που το σκοινί είναι τεντωμένο με τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τη ρητορική του και εναντίον της Βενεζουέλας, εκτοξεύοντας απειλές κατά του Νικολάς Μαδούρο και τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει «στρατιωτική επέμβαση».



Όσα είπε ο Τραμπ για τον Μαδούρο

Με αυστηρό ύφος ο πρόεδρος της Αμερικής, έχοντας στον πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν». 

Παράλληλα, χωρίς να θέλει να δώσει άλλες λεπτομέρειες επεσήμανε:

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο. Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να τονίσει ότι δεν έχουν λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Δεν άργησαν οι αντιδράσεις από τη Βενεζουέλα

Ο Βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο

Άμεση στις απειλές του Ντόναλτ Τραμπ ήταν η αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση του Αμερικανού προέδρου «τρέλα» λέγοντας:

«Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

«Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», πρόσθεσε. Λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να τονίσει ότι δεν έχουν λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα

Τις απειλές Τραμπ σχολίασε και ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας αποκαλώντας το σχόλιο «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

Αναμονή για την επικοινωνία Τραμπ-Μαδούρο

Την Πέμπτη ο Νικολάς Μαδούρο τόνισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του πως επιθυμεί να μιλήσει με τον Ντόναλτ Τραμπ είτε τηλεφωνικά, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

 «Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της όμως η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές πως η συνομιλία των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί «όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα». «Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν» τονίζει ο Τραμπ

 «Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστως θα συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βενεζουέλας μόλις η δημοκρατία αποκατασταθεί σε αυτή την χώρα. Η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και απαιτεί από τον πρόεδρο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πάψει την καταπίεση του σπουδαίου λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

 
Πληροφορίες από: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης