Σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Σεούλ εξαπέλυσε την Κυριακή η Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με την απόφαση της τελευταίας να αποσύρει τα εναπομείναντα στελέχη της από τη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ, περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Β. Κορέα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας μετέδωσε πως ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων -που αποτελούν ένα από τα βασικά στηρίγματα της οικονομίας – θα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ν. Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Νοτιοκορεάτες θα ρίχνουν το φταίξιμο και τις κατάρες τους στην κυβέρνηση τους για πολύ καιρό στην περίπτωση που το Καεσόνγκ κλείσει. Η ευθύνη για την ολοκληρωτική παύση των εργασιών θα συνοδεύει πάντα την “ομάδα από μαριονέτες” (των Η.Π.Α.)», ανέφερε ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων, μεταφέροντας τα λόγια κυβερνητικού αξιωματούχου της Πιονγκγιάνγκ.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Σεούλ ξεκίνησε την απομάκρυνση όσων στελεχών μεγάλων νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων είχαν απομείνει μέσα στη βιομηχανική ζώνη.

Βασικά στοιχεία για το βιομηχανικό κέντρο του Κάεσονγκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων το 2003 στο πλαίσιο κινήσεων της Ν. Κορέας για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με τον Βορρά
  • Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 εργοστάσια, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως με κεφάλαια από το Νότo
  • Η πλειοψηφία των εμπορευμάτων εξάγονται στη Ν. Κορέα, με τον ετήσιο τζίρο το 2012 να φθάνει τα 420 εκατ. δολάρια
  • Περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια σε φόρους και μισθούς καταβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ από επιχειρήσεις της Ν. Κορέας – Πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη Β. Κορέα
  • Πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες απασχολούνται στις εγκαταστάσεις

Οι οικονομικές δραστηριότητες σταμάτησαν στις 3 Απριλίου με παρέμβαση της Β. Κορέας στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πολεμικής ρητορικής της χώρας κατά της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Συνολικά 126 Νοτιοκορεάτες, συμπεριλαμβανομένου και ενός Κινέζου εργάτη, πέρασαν το Σάββατο τα σύνορα με τη Β. Κορέα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αρνητική απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στο αίτημα για απευθείας συνομιλίες με τη Σεούλ, προκειμένου να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική.

Διαβάστε επίσης:
Επιστροφή Νοτιοκορεατών από τη ζώνη του Καεσόνγκ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 06:02

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης