Ο πρέσβης της Τουρκίας του ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προειδοποίησε την Πέμπτη για αυστηρή τιμωρία κατά της επιθετικότητας του Συριακού Καθεστώτος στο Ιντλίμπ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Σινιρλίογλου είπε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ήθελε να σύρει την Τουρκία «στον βρόμικο πόλεμό του με στόχο σκόπιμα» τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. «Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας και τους Τούρκους στρατιώτες θα τιμωρείται αυστηρά» δήλωσε ο Σινιρλίογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα, δεν προτείνω εδώ μια κόκκινη γραμμή» είπε, ενώ ακόμα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πιστεύει σε μια πολιτική λύση στη χώρα που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο και συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για μια διευθέτηση εκεί. «Αλλά η Τουρκία δεν θα ανεχθεί ποτέ καμία πολεμική ενέργεια» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις του Συριακού Καθεστώτος επιτέθηκαν σε τουρκικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτών και ενός πολιτικού προσώπου, σύμφωνα με το τούρκικο πρακτορείο Anadolou. Σε αντίποινα, ο τουρκικός στρατός στοχεύει πάνω από 50 θέσεις και εξουδετερώνει πάνω από 70 στρατεύματα του Συριακού Σώματος, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Ρωσίας προχώρησαν την Πέμπτη μέσω της επαρχίας Ιντλίμπ σε μια βίαιη επίγεια επίθεση, μετά από εβδομάδες έντονου αεροπορικού βομβαρδισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μάρτιο του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έχουν σκοτωθεί από το καθεστώς της Συρίας και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με το Anadolou. «Αυτό είναι σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Συρίας πριν από την έναρξη της σύγκρουσης. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο τύραννος στη Δαμασκό αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού» δήλωσε ο Σινιρλίογλου. Είπε ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες καθιέρωσαν τα δικά τους κράτη στο έδαφος της Συρίας, επειδή ο τυράννος στη Δαμασκό δεν θα επέτρεπε στους συριακούς να απολαύσουν τα βασικά τους δικαιώματα».

Ο Τούρκος απεσταλμένος είπε ότι η Τουρκία αναμένει από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τις τρέχουσες θέσεις τους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. «Και περιμένουμε από όλους τους φίλους μας και από όλα τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται τις νόμιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης