Ο γνωστός Kαναδός κινηματογραφιστής και ανεξάρτητος ντοκιμαντερίστας, Πήτερ Ουιντόνικ, έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 60 ετών.

Γεννημένος στο Οντάριο του Καναδά το 1953, ο Ουιντόνικ θεωρείται ότι συνέβαλε ιδιαίτερα στην εξέλιξη του ντοκιμαντέρ και την προώθηση του καναδικού σινεμά, ενώ συν-ίδρυσε το DocAgora, ένα περιοδεύον δρώμενο που φιλοξενούνταν σε διάφορα Φεστιβάλ και αναδείκνυε νέες ψηφιακές στρατηγικές. Ο Ουιντόνικ άφησε τη σφραγίδα του στην τέχνη του ντοκιμαντέρ, υπηρετώντας πολλαπλούς ρόλους – υπήρξε σκηνοθέτης, παραγωγός, προγραμματιστής, κριτικός κινηματογράφου -, ενώ στάθηκε μέντορας σε πολλές γενιές νέων κινηματογραφιστών. Στην πολύχρονη διαδρομή του, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μεταδίδοντας τόσο τις γνώσεις του, όσο και την αγάπη του για τον κινηματογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media» (1992), ενώ το 2009 συνεργάστηκε με την κόρη του, Μάιρα Μπερτ – Ουιντόνικ, για το «Pilgrimage», ένα δια-γενεακό κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από την ιστορία του σινεμά και το μέλλον των νέων μίντια.

Το 2002, μαζί με την Κατερίνα Ζίζεκ, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Seeing is Believing: Handicams, Human Rights and News», για το οποίο ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο για να εξερευνήσουν την ανερχόμενη ψηφιακή επανάσταση στα μίντια τεκμηρίωσης. Εργάστηκε, επίσης, εκτενώς και σε ταινίες μυθοπλασίας, τηλεοπτικά προγράμματα και ιστοσελίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης