Πυρά κατά του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, εξαπέλυσαν την Τρίτη εκπρόσωποι της Γαλλίας και των Η.Π.Α., απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του «περί συνομωσίας» για την ανατροπή του από ξένες δυνάμεις.

Από τα μέσα Μαρτίου του 2011 βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την ασιατική χώρα για την εκχώρηση συνταγματικών ελευθεριών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε., ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 5.000, με τις δυνάμεις Ασφαλείας της Συρίας να συνεχίζουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει πως «ένοπλες ομάδες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος Assad επιδιώκει να αποποιηθεί κάθε ευθύνης. Κατηγορεί ξένες δυνάμεις για διεθνή συνομωσία, φθάνοντας στο σημείο να συμπεριλάβει σε αυτές ακόμα και τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου. Το έχουμε ξαναδεί το σενάριο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

«Δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια. Η στάση του πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερη βία και αντιπαράθεση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές», αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Alain Juppe.

Νωρίτερα, ο Bashar al-Assad σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στην κρατική τηλεόραση, από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία διαδεχόμενος τον πατέρα του, ξεκαθάρισε πως η χώρα του απειλείται από διεθνείς συνομωσίες, υπογραμμίζοντας πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με «σιδερένια πυγμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Δεκέμβριο του 2011 όταν και οι πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έφθασαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Δαμασκό, περίπου 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων Ασφαλείας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ο Άσαντ καταγγέλλει «ξένους συνωμότες», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012, 12:06

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης