Απέφυγαν πύραυλο την τελευταία στιγμή

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015, 14:32


Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θα μπορούσαν να αποτελούν όσα απίστευτα σημειώθηκαν σε αεροσκάφος βρετανικών αερογραμμών. Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά ακόμη και... το Χόλιγουντ!

189 επιβάτες και το πλήρωμα βρετανικού αεροσκάφους γλίτωσαν τον θάνατο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του πιλότου Συγκεκριμένα, τον χάρο με τα μάτια του είδε το πλήρωμα ενός επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε δρομολόγιο από το Λονδίνο στο Σαρμ ελ Σέιχ, καθώς βρέθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από πύραυλο το περασμένο καλοκαίρι.

«Αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών που μετέφερε 189 επιβάτες (τουρίστες) στο Σινά, είχε αποφύγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έναν πύραυλο, ενώ πλησίαζε το αεροδρόμιο στην Αίγυπτο, στις 23 Αυγούστου» επιβεβαίωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror», ο ελιγμός που έκανε το το αεροπλάνο της «Thomson Airways» καταγράφηκε από τα ραντάρ, και χάρη σε αυτή την έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση του πληρώματος αποφεύχθηκε ένα νέο αεροπορικό δυστύχημα. Ο πιλότος τελικά προσγείωσε με ασφάλεια το αεροπλάνο και οι επιβάτες ούτε καν ενημερώθηκαν για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης πτήσης.

Όπως αναφέρει πηγή την οποία επικαλείται η «Daily Mirror», παρότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή είχε αναλάβει ο συγκυβερνήτης, ο πιλότος, που βρισκόταν ακόμη εντός του πιλοτηρίου, είδε τον πύραυλο να κατευθύνεται προς το αεροσκάφος και διέταξε να πραγματοποιηθεί στροφή προς τα αριστερά, ώστε να αποφευχθεί ο πύραυλος, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1.000 ποδιών.

Καρέ καρέ η διαδρομή του αεροσκάφους: 
Η αφετηρία της πτήσης

Το αεροπλάνο πάνω από την Κρήτη. Λίγα λεπτά αργότερα απεφεύχθη η τραγωδία

Το σημείο που το αεροσκάφος πραγματοποίησε ελιγμό για να αποφύγει τον πύραυλοΤο αεροπλάνο συνεχίζει την πορεία του

Τα πέντε μέλη του πληρώματος καμπίνας ενημερώθηκαν για το απίστευτο συμβάν μόνο μετά την προσγείωση, η οποία ήταν ομαλή, ενώ κανείς από τους επιβάτες δεν κατάλαβε πόσο κοντά βρέθηκε στον θάνατο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι το απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα στις 23 του περασμένου Αυγούστου. Ωστόσο το υπουργείο δεν θεωρεί ότι ο πύραυλος είχε στόχο το βρετανικό αεροσκάφος, αλλά απέδωσε την εμφάνισή του σε αιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τον «Guardian», το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus το προηγούμενο Σάββατο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: «Η συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου ίσως προκλήθηκε από βόμβα»

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015, 15:02