Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πίεσε εκ νέου το Ιράν να της διαβιβάσει «τάχιστα» επιπλέον πληροφορίες για μια εγκατάσταση την οποία δεν έχει δηλώσει και όπου φέρεται να έχουν εντοπιστεί ίχνη ουρανίου σε φυσική μορφή.

Σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε ίχνη φυσικού ουρανίου ανθρωπογενούς προέλευσης –δηλ. που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα– σε μια εγκατάσταση που δεν είχε δηλωθεί για πυρηνικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε λάβει καμία επιπλέον πληροφορία και το θέμα παραμένει άλυτο», δήλωσε ο προσωρινός διευθυντής της IAEA Κορνέλ Φερούτα, κατά την έναρξη του συμβουλίου των διοικητών της υπηρεσίας αυτής που έχει την έδρα της στη Βιένη.

Ο Φερούτα δήλωσε πως εκπρόσωποι της IAEA θα μεταβούν στο Ιράν «την προσεχή εβδομάδα» ώστε να έχουν ενδελεχείς συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Πηγή που πρόσκειται στην διεθνή υπηρεσία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας αναπληρωτής γενικός διευθυντής της IAEA θα συμμετάσχει σε αυτή την «υψηλού τεχνικού επιπέδου» συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ζωτικής σημασίας το Ιράν να εργαστεί συστηματικά για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Καλώ το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως και ταχέως με την Υπηρεσία», πρόσθεσε ο Φερούτα.

Η IAEA ζητεί εδώ και μήνες από την Τεχεράνη διευκρινίσεις για τη φύση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στην εγκατάσταση αυτή. Η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν διευκρίνισε ποτέ πού βρίσκεται η εγκατάσταση, όμως διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μια αποθήκη στον τομέα Τουρκουζαμπάντ, στα προάστια της Τεχεράνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί το Ιράν ότι είπε ψέματα για την εγκατάσταση αυτή και ότι είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν εκεί παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες παραβιάζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις του.

Η πρόσφατη εντατικοποίηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, ως απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις μεγάλες δυνάμεις.

Από τον Μάιο, η Τεχεράνη προχώρησε σε μια σειρά παραβιάσεων της διεθνούς συνθήκης που υπογράφηκε το 2015 με σκοπό να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματός του. Έτσι, η Ισλαμική Δημοκρατία φιλοδοξεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο πολλών σταδίων αποδέσμευσης από τη συμφωνία, στην οποίο παραμένουν εταίροι οι Ευρωπαίοι, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης