Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα Παρασκευή νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης εμβολίων κατά του COVID-19 στη χώρα, με το οποίο απαγορεύεται επίσης η έγκριση ρωσικών εμβολίων.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να λάβει 100.000 ως 200.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, βάσει του παγκόσμιου προγράμματος COVAX, τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανένα εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην Ουκρανία, αλλά οι αρχές έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι το Κίεβο δεν θα εγκρίνει τη χρήση εμβολίων από τη Ρωσία, με την οποία η Ουκρανία έχει τεταμένες σχέσεις.

«Μια πολιτική δύναμη προκάλεσε υστερία όσον αφορά την αδειοδότηση του ρωσικού εμβολίου» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Μαξίμ Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση.

«Μπορώ να πω αμέσως: Μπορείτε να βρισκόσαστε σε κατάσταση υστερίας για πολύ καιρό, κανένας δεν θα αδειοδοτήσει το ρωσικό εμβόλιο στη χώρα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Biolik, μια ουκρανική φαρμακευτική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης που πρόσκειται στη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπέβαλε αίτηση για κρατική έγκριση για να παρασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του COVID-19.

Οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις μετά τη ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την ανάμειξη σε σύγκρουση στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Κίεβο, 14.000 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης