Μερικές δεκάδες διαδηλωτές γονάτισαν σήμερα, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανικό ο θάνατος του οποίου κατά τη διάρκεια της σύλληψής του την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε μεγάλες κινητοποιήσεις και ταραχές σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας μάσκες προστασίας, λόγω του κορωνοϊού, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο ρατσισμός μας πνίγει», «Δικαιοσύνη για τον Φλόιντ» και «Δεν μπορώ να ανασάνω» – τα τελευταία λόγια του 46χρονου που πάσχιζε να αναπνεύσει ενώ ένας λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν θύμα ενός ρατσιστικού εγκλήματος, ενός ρατσιστικού φόνου στις ΗΠΑ από έναν αστυνομικό», είπε η Ντομινίκ Σόπο, η επικεφαλής της γαλλικής οργάνωσης SOS Ρατσισμός, που βοήθησε στην οργάνωση της κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές ζήτησαν την αλληλεγγύη των αντιρατσιστικών οργανώσεων σε όλη τη Γαλλία, ώστε να καταγγείλουν ένα έγκλημα που «δυστυχώς» είναι «κοινότοπο» στις ΗΠΑ. «Ζητάμε επίσης την υπέρτατη αποφασιστικότητα στη Γαλλία, και σε κρατικό επίπεδο, όπου πρόσφατα καταγγέλθηκαν ρατσιστικές ενέργειες στην αστυνομία», πρόσθεσαν.

Αφού παρέμειναν στο σημείο για λιγότερο από μία ώρα, οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία ειρηνικά, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης