Τρικυμία» στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις από την υπόθεση κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος της Γερμανίας. Με μία κίνηση που ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό στις σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ, η γερμανική κυβέρνηση διέταξε τον κορυφαίο αξιωματούχο της CIA στη χώρα να εγκαταλείψει το γερμανικό έδαφος.
Το μέτρο εκλαμβάνεται ως απάντηση στη δεύτερη κατηγορία μέσα σε μία εβδομάδα ότι γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος κατασκόπευε προς όφελος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για εξαιρετικά ασυνήθιστη ενέργεια μομφής από την Γερμανία, προς έναν απ’ τους στενότερους συμμάχους της, εν μέσω καταγγελιών ότι η Ουάσιγκτον προσέλαβε γερμανούς πράκτορες για να της πουλούν γερμανικά κρατικά μυστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση, Στήβεν Σάιμπερτ, δήλωσε ότι έχει ζητηθεί απ’ τον εν λόγω κατάσκοπο «να αποχωρήσει απ’ τη Γερμανία» και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για το Βερολίνο «να συνεργαστεί με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους δυτικούς του συμμάχους, και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ».

Η Γερμανία διερευνά τις δραστηριότητες δύο υπηκόων της, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες, κατασκόπευαν προς όφελος των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται να σχολιάσουν δημόσια το θέμα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την απέλαση του πλέον ανώτερου αξιωματούχου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο.

Σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις

Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να αντιδράσει με τους γερμανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας και επίσης τι πιθανή δικαιολογία θα έχουν οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χτεσινή αντίδραση όμως του Βερολίνου, έδειξε ότι τα περιθώρια στενεύουν και η γερμανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τις επιφυλάξεις της.

Η καγκελάριος Μέρκελ, εγκαταλείποντας την επιφυλακιτκή στάση της επέκρινε έντονα την αμερικανική κατασκοπευτική δράση στη Γερμανία υποστηρίζοντας πως «να κατασκοπεύεις συμμάχους είναι χαμένη ενέργεια».

«Ας διάβαζαν εφημερίδες»

Η Münchener Merkür γράφει: «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αχαλίνωτες, ο γερμανός πρόεδρος αποσβολωμένος, η καγκελάριος άφωνη, ο αμερικανός πρόεδρος αμέτοχος, ο γενικός εισαγγελέας ακίνητος, κάπως έτσι ήταν η κατάσταση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την NSA.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να πουν μια και μόνη λέξη στην προσφορά διαβαθμισμένων εγγράφων του κατασκόπου, ένα ψυχρό ‘όχι’ και να ενημερώσουν τη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών ότι έχει έναν κατάσκοπο στις τάξεις της. «Καλό είναι να πει κάποιος στους κυρίους της NSA, ότι θα μπορούσαν να πάρουν ευκολότερα πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής επιτροπής, εάν κάθονταν εκεί που κάθονται και οι γερμανοί συνάδελφοί τους, στη μεγάλη πτέρυγα θεατών, ή απλά να διάβαζαν εφημερίδες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης