O Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών σχεδιάζει να αναπτύξει σχέδιο για να αντισταθεί στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος λάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης υπουργικής συνόδου του οργανισμού στο Κάιρο την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η γραμματεία του οργανισμού ανέλαβε την αποστολή να αναπτύξει σχέδιο συνοπτικής δράσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπίσουν την απόφαση των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ή να μεταφέρει την πρεσβεία της εκεί» αναφέρει το επίσημο έγγραφο που εκδόθηκε.

Επισημαίνεται πως το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες και θα περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά και νομικά αντίμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry είχε δηλώσει πως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και η αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς της πόλης ούτε απεμπολεί τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γη τους».

Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου πως ο οργανισμός θα αναθεωρήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα (η οποία επίσης μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ) αλλά και με όποιες χώρες αναγνωρίσουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης