Πέντε Αιθίοπες, εκ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι και ένα μέλος της Aντιπολίτευσης, κρίθηκαν ένοχοι την Πέμπτη για ενέργειες που σκοπό είχαν να θέσουν την εδαφική ακεραιότητα και τη δημόσια ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο.

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι ένοχοι», δήλωσε ο Ντερεσά Ντεσαλέγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνοντας ότι οι πέντε κατηγορούνταν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με τη θανατική ποινή.

Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν ο Ουμπσέτ Τάγιε, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Awramba Times (έχει κλείσει) και η Ρεγιότ Αλεμού, χρονικογράφος και πρώην μέλος της αντιπολίτευσης. Και οι δύο κρατούνται σε φυλακές από τον Ιούνιο του 2011. Ο τρίτος δημοσιογράφος είναι ο αρχισυντάκτης του ενημερωτικού ιστότοπου Ethiopan Review, Ελίας Κίφλε. Για την ίδια υπόθεση δικάζονταν επίσης ο Ζεραχούν Γκεμπρεζαμπιέρ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Ενότητας και ο Χιρούτ Κίφλε, ως συνεργός του Ελίας Κίφλε.

Η οργάνωση για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση των πέντε κατηγορουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη» για την ενοχή τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, στην οποία χαρακτηρίζει τους πέντε Αιθίοπες «κρατούμενους συνείδησης».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης