Καθώς ο Donald Trump οδηγεί την απόσυρση των ΗΠΑ από την πολυμέρεια, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου κυριάρχησαν οι ανησυχίες ότι κατακερματίζεται ο κόσμος.  Όπως ορισμένοι που επιμένουν σε αυτή την παγκόσμια τάξη η οποία απειλείται από τις συνθήκες του νέου Ψυχρού Πολέμου…

Στην εφετινή Διάσκεψη για τη Ασφάλεια στο Μόναχο επικράτησε ο φόβος: Τι θα συμβεί εάν αποτύχει η “φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη”;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν είναι εδώ, το καταπληκτικό φάντασμα των POTUS (αρχικά του ‘President of the United States΄- πρόεδροι ΗΠΑ) στοιχειώνει τους στενούς χρυσοί διάδρομοι του ξενοδοχείου Bayerischer Hof του Μονάχου.

Επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε το πνεύμα της αδελφοσύνης (χωρίς να κατονομάζει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ), δηλώνοντας ότι όλες οι παγκόσμιες κρίσεις καταλήγουν σε μια ερώτηση: Πιστεύουμε στην πολυμέρεια ως δύσκολη και αργή όπως μπορεί να υφίσταται ή όχι; «Ποιος μπορεί να πάρει τα κομμάτια του παζλ του κόσμου; Μόνον όλοι μαζί», κατέληξε, προκαλώντας ενθουσιασμό στην αίθουσα. Οι μισοί από τους αντιπροσώπους σηκώθηκαν για να χειροκροτήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάννης Στόλτενμπεργκ έδειξε ολοένα και περισσότερο ενοχλημένος, καθώς απέσπασε διαφορετικές εκδοχές του ίδιου ζητήματος: «Πιστεύετε ακόμα ότι ο Trump πιστεύει στο ΝΑΤΟ;» τον ερώτησε δημοσιογράφος.

«Κάθε φορά που μιλάω στον Πρόεδρο Τραμπ, μου λέει ότι του αρέσει το ΝΑΤΟ», απάντησε σε ρεπόρτερ, προκαλώντας μειδιάματα. “Και όχι μόνο ότι του αρέσει το ΝΑΤΟ, αλλά ότι είναι 100 τοις εκατό υπέρ του!”.

Το θέμα αυτό υιοθετήθηκε από τον Yang Jiechi, διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, ο οποίος μεταπήδησε από τα Mandarin στα Αγγλικά για να παρέμβει στο βασικό κομμάτι της ομιλίας του: “Η ιστορία μας λέει ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τα όνειρα των ανθρώπων μας για μια καλύτερη ζωή υποστηρίζοντας την πολυμερή προσέγγιση , και την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας », είπε στην γεμάτη από τους πολυεθνικούς αντιπροσώπους αίθουσα.

“Αυτό που μας ενώνει είναι η δέσμευση για δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελεύθερες εκλογές, θρησκευτική ανοχή, ισότητα δικαιωμάτων για γυναίκες και άνδρες”, δήλωσε ο David McAllister, πρώην πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά οι γραμμές είναι συγκεχυμένες. Το όραμα του McAllister για έναν φιλελεύθερο κόσμο δεν ακούγεται τόσο μακριά από αυτό που εξέφρασε ο «σπουδαιότερος τραγουδιστής» στην αίθουσα: Ο αντιπρόεδρος Mike Pence παρουσίασε ομιλία που θα μπορούσε να έχει γραφτεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: Περιέγραψε τον πρόεδρο ως «πρωταθλητή της ελευθερίας» και είπε πως «τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει τι συμβαίνει όταν ο ελεύθερος κόσμος και οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία γύρω μια μοναδική αιτία “, αναφερόμενος στην κρίση της Βενεζουέλας.

Αυτό έγινε αντιληπτό από ορισμένους συμμετέχοντες στην διάσκεψη, όπως από τον εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος Στέφαν Λίμπιχ, ο οποίος είδε την επιμονή στην τάξη των φιλελεύθερων κόσμων ως μια επιστροφή σε μια παλιά διαίρεση των απόψεων του κόσμου, ειδικότερα, από την ομιλία της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ursula von der Leyen και του βρετανού ομόλογου της Gavin Williamson.

«Μίλησαν για την επιστροφή της σύγκρουσης», είπε στην DW. “Νομίζω ότι είναι αλήθεια πως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ενός συστήματος που βασίζεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στην οικονομία της αγοράς και σε συστήματα που είναι αυταρχικά, αλλά είναι διαφορετικά τώρα. Ναι, υπάρχει ένας αγώνας πάνω από μια συγκεκριμένη σειρά, ένα σύστημα στο οποίο ζούμε, αλλά δεν είναι διπολική όπως ήταν κάποτε”.

Η ρωσική άποψη

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος πληροφόρησης για το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, βρήκε ακόμα πιο εμφαντική έκφραση: «Αναδύονται με γούνινο παλτό οι κλειστές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στις αίθουσες συνεδριάσεων πέρα από το κύριο πρόγραμμα». Η Ζαχάροβα απέρριψε ολόκληρη την ιδέα της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης ως «είδος επίδειξης», φράση που συνόψισε την ετυμηγορία που διαφάνηκε στην διάσκεψη.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, συνέχισε η Ζαχάροβα, αυτό θα ήταν κατανοητό. «Τότε ήταν για ιδεολογικές διαφορές, και η κύρια πλοκή ήταν η πραγματική ύπαρξη ενός ή του άλλου συστήματος» πρόσθεσε. «Αλλά τώρα δεν έχουμε κάποια ιδεολογική διαφορά. Είμαστε όλοι για τις ελεύθερες αγορές, τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, όλοι το υποστηρίζουμε”.

Πάντως, οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούν ότι η πολιτική αντιπολίτευση καταστέλλεται συστηματικά στη Ρωσία, ενώ η ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβιάζονται τακτικά.

Πηγή: DW

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης