Τριγμούς στο χώρο των πετρελαϊκών αγορών έφερε η δήλωση του πανίσχυρου Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι, ότι «στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε ότι μία των ημερών στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε τα ορυκτά καύσιμα».

Ο Άλι αλ Ναΐμι δήλωσε πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του Business & Climate Summit 2015 στο Παρίσι ότι έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας μετά το 2040.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευελπιστούμε ότι μία από αυτές τις μέρες, αντί να εξάγουμε ορυκτά καύσιμα, θα εξάγουμε γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως οι χαμηλές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστούν μη οικονομική λύση την επιλογή της ηλιακής ενέργειας.

«Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, πάνω από το 25% της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα – περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες και ήδη, από το 2012, μελέτη της Citigroup προέβλεπε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς αύξησης της ζήτησης εκεί, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον πλανήτη, θα γινόταν καθαρός εισαγωγέας μέχρι το 2030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη πλευρά του ο τέως επικεφαλής ερευνών για το κλίμα στη Deutsche Bank και σύμβουλος στην Carbon Tracker Initiative Μαρκ Φούλτον, σημείωσε ότι «η Σαουδική Αραβία στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα, για μια ενεργειακή μετάβαση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης