Μία τοποθεσία που χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκοτόπι για βοοειδή στη Νότια Αυστραλία επιλέχθηκε ως η επικρατέστερη τοποθεσία για τον πρώτο χώρο ταφής πυρηνικών αποβλήτων της χώρας.

Ο σταθμός Γουωλερμπερντίνα κοντά στην τοποθεσία Μπαρντιότα, 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πορτ Αγκούστα, επιλέχθηκε έπειτα από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ έξι πιθανών σημείων για την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Πόρων της Αυστραλίας, Τζος Φρίντενμπεργκ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για την τελική απόφαση και ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω διαβούλευση και ανάλυση. Η τοποθεσία είναι ιδανική με βάση τις γεωλογικές της ιδιότητες και βρίσκεται κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή. Ωστόσο, χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες και αξιολογήσεις ασφάλειας προτού τελικά οριστικοποιηθεί η επιλογή της.

Οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν 12 μήνες για να διαπραγματευτούν ένα πακέτο αποζημίωσης ως κοινότητα, με έως και δύο εκατομμύρια ευρώ να αναμένεται να διατεθούν για έργα στην περιοχή. Ωστόσο, αρχικά η τοπική κοινότητα αυτοχθόνων υποδέχτηκε την ανακοίνωση με σοκ και αγανάκτηση.

«Ο πολιτισμός μας σε αυτόν τον τομέα έχει αγνοηθεί, σίγουρα δεν είναι κάτι καλό για την περιοχή μας. Είναι κάτι που θα πολεμήσουμε, δεν θέλουμε μια χωματερή πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή μας» δήλωσε η Ρετζίνα Μακένζι, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Αβορίγινων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν, εδώ και 40 χρόνια, αναζητήσει μία κατάλληλη τοποθεσία για την αποθήκευση αποβλήτων χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας, όπως τα εργαστηριακά απόβλητα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές διαδικασίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης