Αύξηση και για το 2011 παρουσίασαν οι δείκτες του παγκόσμιου τουρισμού, με τις αφίξεις τουριστών να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σε ποσοστό 4,4%. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν αναμένονται τόσο ευοίωνα για το 2012, καθώς οι δείκτες αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη, κυρίως λόγω των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα.

«Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,4%, στα 980 εκατ., σε μια χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές πολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καθώς και από τις φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Μαδρίτη και εξαρτάται από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είχε προβλέψει ότι η αύξηση στις αφίξεις τουριστών το 2011 θα κυμαινόταν μεταξύ 4-5%.

Μετά το 2009, «τη χειρότερη χρονιά εδώ και 60 χρόνια», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ταλέμπ Ριφάι, ο τουρισμός ανέκαμψε το 2010 (+6,7%), αλλά το 2011 παρουσιάστηκαν ακραίες αυξομειώσεις: στην Ευρώπη οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6% (503 εκατομμύρια άτομα) αλλά στην Αφρική, με 50 εκατ. επισκέπτες συνολικά, η αύξηση ήταν μηδενική.

«Η αύξηση των αφίξεων στους προορισμούς της Υποσαχάριας Αφρικής (+7%) εξουδετερώθηκε από τις απώλειες στη Βόρεια Αφρική (-12%)», όπου σημειώθηκαν πολλές εξεγέρσεις, εξήγησε ο Ριφάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μέση Ανατολή, όπου οι αφίξεις τουριστών κατέγραψαν θεαματική άνοδο το 2010 (+14%), το 2011 περιορίστηκαν στο +8%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, κυρίως λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία: από +13% το 2010, η αύξηση των αφίξεων έπεσε στο +6% το 2011.

Για το 2012 ο Οργανισμός προβλέπει ότι η αύξηση θα συνεχιστεί αλλά με πιο αργούς ρυθμούς και θα φτάσει το 3-4%. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι αφίξεις τουριστών παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης