Ένα μυστηριώδες σήμα από την περιοχή του άστρου HD-164595, που βρίσκεται σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη, ισχυρίζονται πως «έπιασαν» Ρώσοι αστρονόμοι. Το εν λόγω σήμα ελήφθη πέρυσι τον Μάιο, ωστόσο οι αστρονόμοι στον υπόλοιπο κόσμο ενημερώθηκαν για το περιστατικό την Τετάρτη.

Εξαρχής δημιουργήθηκε μια έξαψη, καθώς δεν αποκλείσθηκε η πιθανότητα το σήμα να προήλθε από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Όμως οι αναζητήσεις που έκαναν τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough, που αναζητούν ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης, δεν κατάφεραν να βρουν κάτι – προς το παρόν τουλάχιστον…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη κι άλλων.

Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, διαμέτρου 577 μέτρων, που έκανε την ανακάλυψη, βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο και στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρώσοι ερευνητές θεωρούνται σοβαροί, παρόλο που αδικαιολόγητα, σύμφωνα με δυτικούς συναδέλφους τους, άργησαν υπερβολικά να ενημερώσουν για το τι παρατήρησαν. Όμως, η αδυναμία να ανιχνευθεί κάτι ανάλογο από τα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ σημαίνει ότι είτε οι Ρώσοι ήταν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή (παραδέχθηκαν ότι, παρά τις 39 προσπάθειές τους, δεν «έπιασαν» ξανά το σήμα) είτε ότι επρόκειτο για κάποια γήινη παρεμβολή, π.χ. από κάποιο δορυφόρο, που παραπλάνησε τους Ρώσους αστρονόμους.
 
Η υπόθεση του ραδιοσήματος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Μεξικό, ενώ αναμένεται και σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Στο μεταξύ, διάφορα ραδιοτηλεσκόπια συνεχίζουν να «χτενίζουν» τον ουρανό.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έξαψη είχε δημιουργήσει ένα μυστηριώδες ραδιοσήμα -γνωστό ως «Ουάου» (Wow!)- που είχε εντοπιστεί το 1977.

Το «Ουάου» ήταν ένα ισχυρό ραδιοσήμα στενής ζώνης, το οποίο ανιχνεύθηκε από τον οργανισμό για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης SETI στο ραδιοτηλεσκόπιο του πανεπιστημίου του Οχάιο στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ. Είχε τα χαρακτηριστικά που αναμένονται σε ένα σήμα με προέλευση έξω από τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα.

Η πηγή του προσδιορίστηκε στα βορειοδυτικά του σφαιρωτού σμήνους Μεσιέ 55 στον αστερισμό του Τοξότη, κοντά στο αστρικό σύστημα Χι Τοξότη. Το σήμα «Ουάου», ωστόσο, δεν είχε ανιχνευθεί ξανά.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης