Την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει ο πρόεδρος της Ιρλανδίας. 

Ο Μάικλ Χίγκινς προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων ο Μ. Χίγκινς προέτρεψε την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική προσέγγιση στη βάση διαπραγματεύσεων, με την οποία να απορρίπτεται η στρατιωτική επέμβαση και η ανθρωπιστική συμφορά την οποία αυτή προκαλεί.

Ο Ιρλανδός πρόεδρος επίσης ανέφερε πως συμμερίζεται την ανησυχία της Κύπρου για τις τουρκικές δραστηριότητες γέωτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ και εστίασε στην ανάγκη οι όποιες δραστηριότητες να αναλαμβάνονται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, «η Ε.Ε. θα στείλει συλλογικά ένα σταθερό και ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πλευρά μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Και οι δυο πρόεδροι αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους στις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Ιρλανδίας και είπαν πως συζήτησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης