Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είναι “πολύ ανήσυχος για τις συνεχιζόμενες εντάσεις” κατά μήκος των συνόρων του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν και την “επιδείνωση των σχέσεων” των δύο χωρών, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ “ζητεί άμεσα από τα δύο μέρη να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν στην Αντίς Αμπέμπα υπό την αιγίδα” της Αφρικανικής Ένωσης και να “επιλύσουν την κρίση σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Χάιλε Μενκέριος θα συνεχίσει να βοηθά στις διαπραγματεύσεις σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι σκοπεύει να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου μέσα σε δύο εβδομάδες, αφού το Σουδάν προέβη σε κατάσχεση αργού ώστε να αποπληρωθούν ανεξόφλητα τέλη διέλευσης, σύμφωνα με το Χαρτούμ.

Το Νότιο Σουδάν, που σύμφωνα με αξιωματούχους εξορύσσει περίπου 350.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αποσχίστηκε και κατέστη ανεξάρτητη χώρα τον Ιούλιο του 2011 βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005–η οποία τερμάτισε τον εμφύλιο ανάμεσα στο βορρά και στο νότο που διήρκεσε δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρτούμ και Τζούμπα συνεχίζουν να ερίζουν σχετικά με τη νομή των εσόδων από το πετρέλαιο, την διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι, ακόμη και την οροθέτηση των συνόρων τους.

Το Νότιο Σουδάν έχει τα δύο τρίτα του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου μετά την ανεξαρτητοποίησή του.
Η νεοπαγής χώρα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί έναν αγωγό που διέρχεται από το έδαφος του Σουδάν για να εξάγει το αργό που εξορύσσει, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το κόστος διέλευσης με αποτέλεσμα το Χαρτούμ να κατάσχει πετρέλαιο ως αποζημίωση.

“Το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυχείων θααρχίσει μια τεχνική διαδικασία που θα οδηγήσει στην απόφαση να σταματήσει πλήρως [η παραγωγή].

Αυτό θα γίνει σε μια εβδομάδα ή δύο εβδομάδες”, ανέφερε ο Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπέντζαμιν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν.

“Λάβαμε αυτή την απόφαση διότι το Νότιο Σουδάν δεν επωφελείται από το πετρέλαιο.
Το παίρνει δια της βίας η Δημοκρατία του Σουδάν”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το Χαρτούμ έχει κατασχέσει αργό αξίας 350 εκατ.δολαρίων και έχει εμποδίσει την πώληση μιας ποσότητας πετρελαίου αξίας άλλων 400 εκατ.
δολαρίων.

Η κυβέρνηση στην Τζούμπα εκτιμά ότι μπορεί να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου –που εισφέρει το 98% των εσόδων του κράτους– για έως και 18 μήνες.

Στο Χαρτούμ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Σουδάν επιθυμεί να συνεργαστεί με το Νότιο Σουδάν αλλά είχε δικαίωμα να κατασχέσει πετρέλαιο αφού η Τζούμπα δεν συζητάει σοβαρά την θέσπιση ενός τέλους διέλευσης, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SUNA.

Η Τζούμπα μελετά την κατασκευή ενός εναλλακτικού αγωγού, την οποία η κυβέρνηση της χώρας χαρακτηρίζει “εθνικό καθήκον”, που θα καταλήγει στο έδαφος της Κένυας.

Ξένες εταιρίες εκφράζουν επιφυλάξεις, λόγω της βίας και της αστάθειας στις περιοχές από όπου θα διέλθει.
“Αν το Νότιο Σουδάν σταματήσει να εξάγει πετρέλαιο διαμέσου του Σουδάν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές αλλά η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη για το Νότιο Σουδάν από ό,τι για το Σουδάν”, υποστήριξε χθες το ΥΠΕΞ του Σουδάν.

Το Χαρτούμ αξιώνει 1 δισ.δολάρια για ανεξόφλητες οφειλές από την διέλευση του πετρελαίου του Νότιου Σουδάν, 36 δολάρια ανά βαρέλι για τις μελλοντικές ποσότητες που θα διέρχονται από το έδαφός του –το ένα τρίτο της τιμής πώλησης– καθώς και το Νότιο Σουδάν να μοιραστεί το εξωτερικό χρέος του Σουδάν, που ανέρχεται σε 38 δισ.
δολάρια.

Η κυβέρνηση του Σουδάν πασχίζει να ξεπεράσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα από την απώλεια των εσόδων που σήμανε η απόσχιση του Νότιου Σουδάν–ανέρχονταν στο 90% των εξαγωγών της χώρας και είχαν φθάσει τα 5 δισ.δολάρια το 2010.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης