Η Ε.Ε. “ανησυχεί πολύ” για την κατάσταση ασφαλείας που έχει προκληθεί από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για το προσωπικό της στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι Ταλιμπάν είναι υπεύθυνοι για τη βία, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία και αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που καθορίζονται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε (στη Ντόχα) με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020”, δήλωσε η εκπρόσωπος Ναμπιλά Μασραλί καταγγέλλοντας μια “απαράδεκτη” κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εξετάζουμε τα μέτρα ασφαλείας για τους Ευρωπαίους που βρίσκονται στη χώρα”, δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει.

“Η απομάκρυνση του προσωπικού που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή βοήθεια δεν είναι απαραίτητη επί του παρόντος, ούτε στην Καμπούλ, ούτε αλλού”, υποστήριξε την Τρίτη άλλος συνεργάτης του Μπορέλ.

Ωστόσο, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από τους πολίτες τους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστούμε την παρουσία μας”, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 26 Μαΐου. “Πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία ενός νοσοκομείου και ενός αεροδρομίου αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια ελάχιστη ευρωπαϊκή παρουσία. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες αλλά όχι με στρατιωτικά μέσα. Αυτό αποκλείεται”, είχε διευκρινίσει.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα καμιά ένδειξη στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για τη δύναμη προστασίας που πρέπει να εγκατασταθεί προκειμένου να “εγγυάται την ασφάλεια” του αεροδρομίου και των πρεσβειών στην Καμπούλ, σύμφωνα με διπλωμάτες της Συμμαχίας. Αυτή η δύναμη προϋποθέτει την παρουσία μη στρατιωτικών αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε την Τετάρτη την αποχώρηση από το Αφγανιστάν των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ένα “λάθος” το οποίο θα υποστούν, σύμφωνα με τον ίδιο, “οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν”.

Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες – και 7.000 άλλων χωρών – βρίσκονταν στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ Resolute Support, όταν ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου η αποχώρησή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης