Για την τραγωδία στο Αφγανιστάν, με τη δολοφονία 16 ανθρώπων από έναν Αμερικανό στρατιώτη, ενημερώθηκε λεπτομερώς ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας τη «βαθιά ανησυχία» του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις πρώτες πληροφορίες που λάβαμε και παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά» ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκαέξι Αφγανοί πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, σφαγιάστηκαν από έναν Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος έφυγε νωρίς το πρωί από τη βάση του στην επαρχία Κανταχάρ και «εισέβαλε σε σπίτια απλών ανθρώπων».

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πρώτο σπίτι, τέσσερις στο δεύτερο και ένας στο τρίτο. Τα σπίτια αυτά βρίσκονται σε δύο διαφορετικά χωριά.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε σε ένα από τα σημεία της τραγωδίας μετέδωσε πως ορισμένα πτώματα ήταν τελείως απανθρακωμένα, ανάμεσά τους και παιδιών, ηλικίας δύο ή τριών ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει αρκετές φορές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που προκαλούν απώλειες ανάμεσα στους αμάχους. Όμως, όταν Αφγανοί σκοτώνονται σκόπιμα από τις αμερικανικές δυνάμεις, πρόκειται για δολοφονία και μια ασυγχώρητη πράξη» δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

«Είμαι αποφασισμένος, τα πρόσωπα που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» ανέφερε από την πλευρά του ο στρατηγός Τζον Άλεν, επικεφαλής της Isaf.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης