Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της θα ήταν αυστηρότερες χωρίς την ανασταλτική στάση μερικών χωρών-μελών της, μεταξύ των οποίων και η μεγαλόνησος, αλλά παραδέχθηκε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαιρεθεί είτε η Κύπρος είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τα ρωσικά αντίμετρα, διότι αυτά αφορούν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ωστόσο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος συζητεί με τη Ρωσία για να δει πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα και ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να εξευρεθεί τρόπος εξαίρεσής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε, επίσης, ότι η θέση της Λευκωσίας είναι ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα και ότι μόνο ο διπλωματικός διάλογος μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα.

Το θέμα των ρωσικών κυρώσεων συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ επισήμων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονται στην Κύπρο και λειτουργών του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αλλά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου, δεν φαίνεται να προέκυψε αποτέλεσμα.

Η Κύπρος εξάγει στη Ρωσία κυρίως ορισμένα είδη εσπεριδοειδών και είδη ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαγωγές στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό ποσοστό που δεν αναμένεται να επηρεάσει τη συνολική οικονομία, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι το εμπάργκο ενδεχομένως να πλήξει σοβαρά τους κλάδους αυτούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης