Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α. για την τύχη ενός γιατρού που βοήθησε στην προετοιμασία του εδάφους για την πραγματοποίηση της μυστικής επιχείρησης που κατέληξε στην εκτέλεση του Osama bin Laden, τον περασμένο Μάιο.

Ο Shikal Afridi κατηγορείται από τις Αρχές του Πακιστάν πως συμμετείχε οικειοθελώς σε ένα πρόγραμμα «ψεύτικου» εμβολιασμού στην πόλη Αμποταμπάντ, όπου βρισκόταν το κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, το οποίο είχε στόχο να παρέχει στη CIA το απαραίτητο δείγμα DNA για την ταυτοποίηση της σορού του νεκρού μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις μαθεύτηκε ο μυστικός του ρόλος, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του και σε πόρισμά της τον περασμένο Οκτώβριο, ειδική εξεταστική επιτροπή ζήτησε την ποινική του δίωξη για εσχάτη προδοσία.

«Ο Shikal Afridi παρείχε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την επιδρομή και πραγματικά είμαι πολύ ανήσυχος για την τύχη αυτού του ανθρώπου», τόνισε o Leon Panetta στη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πράξη του σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προδοσία. Αποτελεί γεγονός πως τόσο το Πακιστάν όσο και οι Η.Π.Α. συμπορεύονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας επομένως μια τέτοια ενέργεια (σύλληψη) εναντίον ενός ανθρώπου που βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί μεγάλο λάθος», πρόσθεσε.

Στις 2 Μαΐου 2011, μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιδρομή στο συγκρότημα κατοικιών του Osama bin Laden, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Οι «Φώκιες» χρησιμοποίησαν ένα ελικόπτερο, τύπου stealth, προκειμένου να πλησιάσουν αθόρυβα το κρησφύγετο και στη συνέχεια αφού μπουν μέσα στους χώρους του και εκτελέσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, να διαφύγουν πριν προλάβουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας να φθάσουν στο σημείο.  

Η μυστική επιχείρηση προκάλεσε την οργή του Πακιστάν, την ίδια στιγμή που οι Η.Π.Α. άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη της ασιατικής χώρας να παρείχαν συνεχή κάλυψη όλα τα προηγούμενα χρόνια στον Osama bin Laden. Να σημειωθεί πως το συγκρότημα κατοικιών στο Αμποταμπάντ βρισκόταν ελάχιστα μέτρα μακριά από στρατιωτική Ακαδημία.

«Συνεχίζω να πιστεύω πως κάποιος από την κυβέρνηση ή τον στρατό ίσως να γνώριζε τι γινόταν πίσω από τους τοίχους, ύψους 5,5 μέτρων», κατέληξε με νόημα ο Leon Panetta.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κατηγορούμενος για προδοσία ο «γιατρός της CIA» στο Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, 07:06

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης