Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει τα σχέδιά της για την εκτόξευση ενός πυράυλου προκειμένου να θέσει σε τροχιά δορυρόφο εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία του» για την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να επανεξετάσει την απόφασή της με βάση την πρόσφατη δέσμευσή της, να απέχει από την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.Σύμφωνα με την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψηφίστηκε το 2009 απαγορεύεται στην Πιονγιάνγκ να προχωρά σε πυρηνικές ή βαλλιστικές δοκιμές.

Στο μεταξύ και η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η εκτόξευση του δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα θα αποτελέσει «παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

«Αν πραγματοποιηθεί αυτή η εκτόξευση, πιστεύουμε ότι θα αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ. Η Βρετανία είναι μόνιμό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό το μήνα ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία του οργάνου αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης