Την ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση για τις πιθανές επιπτώσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα είναι λυπηρό εάν η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο στον βαθμό που να καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο. «Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα με εποικοδομητικό τρόπο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ιαπωνία θα εργαστεί προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνία, ενώ θα εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο από την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις επακόλουθες εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, η χώρα, που είναι φτωχή σε φυσικού πόρους, εξαρτάται από το Ιράν για το περίπου 7% των εισαγωγών αργού πετρελαίου.

Θεωρητικά, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν, τότε η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να μειώσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη χώρα, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ήρθησαν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης το 2016, οι εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και προϊόντων χάλυβα από την Ιαπωνία στο Ιράν αυξήθηκαν κατά τρεις φορές συγκριτικά με την περίοδο επιβολής των κυρώσεων.

Η Ιαπωνία έχει περίπου 30 εταιρείες -από κατασκευαστές ηλεκτρονικών έως εμπορικές εταιρείες- που διατηρούν θυγατρικές στο Ιράν, με τον αριθμό των Ιαπώνων εργαζομένων στη χώρα να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως έχουν επισημάνει οικονομολόγοι στο Τόκιο, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και οι νέες μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις της Ιαπωνίας με το Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης