Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας ξεκαθάρισε στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα, πως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσσόβου, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

«Η Σερβία βρίσκεται στον δρόμο για την Ε.Ε.. Είναι ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος. Θα ανατάξουμε τη χώρα βάσει των κανόνων που υφίστανται στην Ε.Ε.. Δεν έχω ακούσει ότι έχει τεθεί ο όρος η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ακόμη κι αν σημάνει την διακοπή των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Tomislav Nikolic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκλαμβάνουν αυτή τη φράση ως ένδειξη πως το Βελιγράδι μπορεί να μεταβάλλει τη φιλοδυτική στάση που εκφράστηκε κυρίως από τον τέως πρόεδρο, Boric Tadic.

Ωστόσο, συνεργάτες του πρώην ηγέτη του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι η επίσκεψη του στη Ρωσία είχε προγραμματιστεί πριν από την απροσδόκητη εκλογική του νίκη, σημειώνοντας ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ορκωμοσία του θα γίνει στις Βρυξέλλες, τη 12η Ιουνίου.

Η συνάντηση του με τον Vladimir Putin ήταν η πρώτη που είχε ο Ρώσος πρόεδρος, με οποιονδήποτε ξένο ηγέτη εκτός των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης