«Ανοιχτή» στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V η Ισπανία, εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 15:09
«Ανοιχτή» στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V η Ισπανία, εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι «ανοιχτή» και «ενθουσιασμένη» στην ιδέα να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Ντάριας.

«Η κυβέρνηση αυτή θα λάβει με ανοιχτό και ενθουσιώδη τρόπο οποιοδήποτε εμβόλιο έχει την έγκριση του ΕΜΑ» εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση Ισπανού βουλευτή που τη ρώτησε αν η Μαδρίτη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Sputnik V.

«Αυτός είναι ο μόνος όρος» πρόσθεσε η Ντάριας προτού επαναλάβει τον στόχο της ισπανικής κυβέρνησης να έχει εμβολιάσει το 70% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών ως το τέλος του καλοκαιριού, παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ήδη την Τρίτη ανοιχτή στη χρήση, υπό όρους, του Sputnik V, μετά τη δημοσιοποίηση θετικών επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 91,6%.

Εξάλλου και το Παρίσι δήλωσε σήμερα διατεθειμένο να χορηγηθεί στους Γάλλους το εμβόλιο αυτό «εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Στην Ε.Ε. μόνο η Ουγγαρία έχει αρχίσει να χορηγεί το Sputnik V χωρίς να περιμένει την έγκριση του ΕΜΑ. Η χώρα έλαβε την Τρίτη 40.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 15:19