Ανατροπή στην υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι: η Σαουδική Αραβία που μέχρι πρότινος αρνείτο κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι γνωρίζει τι συνέβη.
H Σαουδική Αραβία στην ανακοίνωση θα αναφέρει πως ο Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ανάκριση που «πήγε λάθος»Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, η Σαουδική Αραβία στην ανακοίνωση θα αναφέρει πως ο Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ανάκριση που «πήγε λάθος».
Ωστόσο, πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους της χώρας τονίζουν ότι η σύνταξη της ανακοίνωσης είναι σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται το περιεχόμενό της να αλλάξει.
Μία άλλη πηγή δήλωσε πως το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει στο ότι η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιήσει στάση στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση της εξαφάνισης Κασόγκι.
«Είναι απολύτως απαραίτητο οι τουρκικές Αρχές, με διαφάνεια και πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, να είναι σε θέση να διεξαγάγουν μια ενδελεχή έρευνα και να δημοσιεύσουν επισήμως τα αποτελέσματά της, όταν ολοκληρωθεί» τόνισε ο εκπρόσωπος.
Έρευνες στο προξενείο

Στο μεταξύ, έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας όπου εξαφανίστηκαν τα ίχνη του δημοσιογράφου πραγματοποίησε πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας. Η ομάδα αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την πολύωρη έρευνα που διενήργησε σε αυτό με την έγκριση των Αρχών του σουνιτικού βασιλείου.

Ο Κασόγκι αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου, όταν και μπήκε στο κτήριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έπειτα από αυτήν την άνευ προηγουμένου έρευνα, διάρκειας οκτώ ωρών, μεσούσης της νύχτας, τα μέλη της τουρκικής ομάδας, τα οποία συνόδευσε μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και αποχώρησαν από το προξενείο. Οι ερευνητές πήραν μαζί τους διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτηρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος έξω από το προξενείο.
H τελευταία εικόνα του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας
Η εξαφάνιση

Ο Κασόγκι ήταν επικριτής των πολιτικών της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τακτικός αρθρογράφος στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Ζούσε αυτοεξόριστος στην Τουρκία.
Ο δημοσιογράφος εξαφανίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς μπήκε στο κτήριο του προξενείου της χώρας του, από το οποίο δεν βγήκε ποτέ.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» της Τουρκίας είχε γράψει πρόσφατα ότι έχει ταυτοποιήσει μια 15μελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ριάντ, η οποία, όπως υποστηρίζει, εμπλέκεται στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Το πρωτοσέλιδο της Sabah

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, είχε μεταβεί εκεί για να πάρει κάποια έγγραφα σχετικά με τον γάμο του που επρόκειτο σύντομα να τελεστεί. Η μνηστή του, η οποία τον περίμενε απ΄ έξω, είπε ότι ποτέ δεν βγήκε από το κτήριο και τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι, ο οποίος υπήρξε δριμύς επικριτής των Αρχών της χώρας του, δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης