Ανοίγουν οι κάλπες στην Ισπανία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016, 06:24
Ανοίγουν οι κάλπες στην Ισπανία
Οι Ισπανοί ψηφίζουν σήμερα Κυριακή και οι βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι θα δώσουν πάλι τη θέση τους σε ένα θρίλερ τόσο όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα όσο και στην προσεχή κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι, δεύτερο κόμμα τη συμμαχία των Podemos και Izquierda Unida (Unidos Podemos) και τρίτο κόμμα τους Σοσιαλιστές.

Η συμμαχία των Podemos αναμένεται να έχει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015, οι οποίες δεν επέτρεψαν την δημιουργία κυβέρνησης και άφησαν τον Μαριάνο Ραχόι για μερικούς μήνες στην εξουσία.

Οι Unidos Podemos είχαν κερδίσει τον περασμένο Δεκέμβριο 71 έδρες στις 350 της βουλής. Τώρα, όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει μεταξύ 84 και 95 έδρες στο κοινοβούλιο σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν οι El Pais, El Mundo και ABC. Και όπως δείχνουν, θα λάβουν ποσοστό μεταξύ 24,6% ως 26%.

Οι Σοσιαλιστές οι οποίοι έφτασαν δεύτεροι στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, με 90 βουλευτές, δεν αναμένεται να λάβουν πάνω από 20-21,4% των ψήφων και να κυμανθούν μεταξύ 78-85 εδρών.

Το δεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κερδίζει στις δημοσκοπήσεις από 20-30,5% των ψήφων και μεταξύ 113 και 129 έδρες. Αλλά ο Ραχόι θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους για να διατηρήσει την εξουσία, εκτός κι αν συνεργαστεί αυτή τη φορά με το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν μια τέτοια συγκυβέρνηση γιατί πιστεύουν ότι θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους που είναι εχθρικοί στα μέτρα λιτότητας που πήρε ο Μαριάνο Ραχόι. Αλλά δεν θέλουν ούτε συγκυβέρνηση με τους Unidos Podemos, γιατί θα έπαυαν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αριστερά και αυτό θα ευνοούσε την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Όσο για τους φιλελεύθερους κεντρώους Ciudadanos (Πολίτες) αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 1, και να έχουν 41 βουλευτές.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016, 08:38