Στο Καζακστάν για 48ωρη επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας ως προς την εντατικοποίηση των εμπορικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών συναλλαγών με αυτή την αναδυόμενη οικονομική και διπλωματική δύναμη της Κεντρικής Ασίας.

Κατά την άφιξή του στην Αστάνα ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για μια πρώτη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τη στιγμή της ανεξαρτησίας της χώρας από την ΕΣΣΔ το 1991.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από το επίσημο γεύμα, την ομιλία του σε οικονομικό και ακαδημαϊκό φόρουμ και τη συνάντησή του με τη γαλλική κοινότητα της Αστάνα ο Φρανσουά Ολάντ θα πετάξει στο Αλμάτι, στο δεύτερο στάδιο της επίσκεψής του στο Καζακστάν. Μόνο δύο Γάλλοι πρόεδροι είχαν επισκεφθεί αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την ανεξαρτησία της. Ο Φρανσουά Μιτεράν, τον Σεπτέμβριο του 1993, και ο Νικολά Σαρκοζί, τον Οκτώβριο του 2009.

Για τη Γαλλία το Καζακστάν είναι μια σημαντική χώρα καθώς τα διμερή οικονομικά και εμπορικά ζητήματα είναι πρώτης γραμμής για το Παρίσι. Εξ ου και η μεγάλη αντιπροσωπεία εκπροσώπων μεγάλων και μικρών γαλλικών επιχειρήσεων, που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ.

Το Καζακστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου (και προμηθευτής των γαλλικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής), αλλά είναι και μια χώρα με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, μαγγανίου, σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα. Ταυτόχρονα το Καζακστάν είναι σημαντικός παράγοντας στο διεθνές διπλωματικό πεδίο καθώς χάρη στη γεωγραφική του θέση, θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης