Δύο άνθρωποι, ένας εξ αυτών συνδικαλιστής, σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών στη Λουάντα, κατήγγειλε ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης της οποίας ήταν στέλεχος, γεγονός που αύξησε σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, στα τέλη Μαρτίου.

Ο εθνικός γραμματέας του συνδικάτου των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην παιδεία εκτός των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (SINPTENU), ο Λαζαρίνου ντος Σάντος, «σκοτώθηκε από σφαίρες στην πόρτα του σπιτιού του, το βράδυ της Δευτέρας, από δύο αστυνομικούς που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, χωρίς καμία δικαιολογία», κατήγγειλε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αβελίνου Καλούνγκα, ο πρόεδρος του SINPTENU.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γείτονας του συνδικαλιστή, με τον οποίο συζητούσαν, τραυματίστηκε βαριά από τα πυρά των αστυνομικών και υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, πρόσθεσε.

Οι αρχές της Ανγκόλας επιβεβαίωσαν τον θάνατο του συνδικαλιστή.

«Η αστυνομία παρέλαβε το πτώμα του νεαρού συνδικαλιστή ηγέτη και εξέτασε τον τόπο του εγκλήματος», για το οποίο «διενεργείται έρευνα, ώστε να εξακριβωθεί ποιοι ήταν οι δράστες», δήλωσε στη Novo Jornal ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Βαλντεμάχ Ζουζέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο θάνατοι αύξησαν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που πιστεύεται πως σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού στην Ανγκόλα.

«Διαπιστώνουμε δυσανάλογη βία από μέρους της αστυνομίας στο πλαίσιο της επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», στηλίτευσε ο διευθυντής της οργάνωσης «Φίλοι της Ανγκόλας» (Friends of Angola), ο Χαφαέλ Μοράις.

Αφότου άρχισαν να επιβάλλονται οι περιορισμοί, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι σε πολλές χώρες της Αφρικής η αστυνομία ασκεί συχνά υπέρμετρη βία για να επιβάλει τα μέτρα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Ανγκόλας Ζουάου Λουρέντσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Μαρτίου στη χώρα, όπου καταμετρώνται 4 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 71 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν περιόρισαν πολύ τις μετακινήσεις, τις δημόσιες συγκεντρώσεις και δραστηριότητες. Θεωρητικά, αρχίζουν να χαλαρώνουν σήμερα Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης