Σχεδόν ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, τις οποίες το ίδιο είχε κερδίσει, σταθερό εξακολουθεί να παραμένει το προβάδισμα και στις δημοσκοπήσεις, για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ανοδική πορεία παρουσιάζει η δική του δημοτικότητα.

Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του, φέρει το Λαϊκό Κόμμα — που από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 34%, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην δεύτερη θέση εμφανίζεται στη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης — το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια — με ποσοστό 25%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ τρίτο έρχεται, με 24% (26% στις εκλογές του 2017), το Κόμμα των Ελευθέρων.

Η ίδια δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 8 % έναντι του 5,3 % στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η “Λίστα Τώρα” (πρώην “Λίστα Πιλτς”) με 2% (4,4 % στις εκλογές).

Η “Λίστα Πιλτς” είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδο της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται πλέον στην νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil, και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 40%, έναντι του 35% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά πάντα σε μεγάλη απόσταση από την δεύτερη, την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, ποσοστό 15 %.

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ είχε διαδεχθεί στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου στην αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών τον Κρίστιαν Κερν, ο οποίος ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 καγκελάριος της Αυστρίας .

Στη δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς την απ΄ ευθείας εκλογή καγκελαρίου, ακολουθεί στην τρίτη θέση ο νυν αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 13%, και στην τέταρτη θέση με 4%, η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ρίζινγκερ, ενώ με ποσοστό 1 % εμφανίζεται η αρχηγός της “Λίστα Τώρα” Μαρία Στερν.

Από την δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως, δεκαεπτά μήνες από τις τελευταίες εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν βελτιώσει την θέση τους, ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που εμφανίζονται προς τα έξω με μία πρωτοφανή ενότητα και αρμονία, διατηρούν τα πολύ καλά ποσοστά τους και μία άνετη πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό τους, της τάξης του 58%.

Και αυτό, παρά τις διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις, σκάνδαλα ή ολισθήματα που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη, κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων.

Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα και τα τρία κόμματα να έχουν άλλες ηγεσίες από εκείνες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Και στα τρία αυτά κόμματα ηγούνται πλέον γυναίκες πολιτικοί, των Σοσιαλδημοκρατών ηγείται η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, του ΝΕΟΣ η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και της Λίστας Τώρα (πρώην Λίστα Πιλτς) η Μαρία Στερν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης