Αεροπλάνο που μεταφέρει Αμερικανούς μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβιστές άλλων εθνικοτήτων αναχώρησε από την Αίγυπτο την Πέμπτη μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που τους είχε επιβληθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι του αεροδρομίου του Καΐρου.

Η κίνηση αυτή πιστεύεται ότι θα αμβλύνει την ένταση που είχε προκληθεί μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έφυγαν», δήλωσε ο αξιωματούχος του αεροδρομίου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο αεροπλάνο επιβαίνουν και ορισμένοι ακτιβιστές που δεν είναι Αμερικανοί, δήλωσε επίσης άλλη πηγή του αεροδρομίου του Καΐρου στο Γερμανικό Πρακτορείο, η οποία αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους.

Άρση απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ανώτατος δικαστής και άλλες δικαστικές πηγές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι οι Αρχές αποφάσισαν να άρουν την απαγόρευση εξόδου των Αμερικανών πολιτών από τη χώρα που εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), τις οποίες η Αίγυπτος κατηγορεί ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφορούσε συνολικά 43 ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εκτός των Αιγυπτίων και των Αμερικανών και Νορβηγοί, Σέρβοι και Λιβανέζοι.

Οι Η.Π.Α. επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα ότι ένας αριθμός του αμερικανικού προσωπικού οργανώσεων προάσπισης της δημοκρατίας που χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε από την Αίγυπτο με αμερικανικό κυβερνητικό αεροπλάνο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης