Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μη δώσουν το παρόν τα εκλεγμένα μέλη του στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου εκπρόσωπος του κόμματος «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD). Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, η επικεφαλής του NLD, Aung San Suu Kyi, ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο στις 23 Απριλίου, ωστόσο μπορεί τελικά να μην εμφανιστεί λόγω διαφωνιών στο κείμενο της ορκομωσίας.

«Είναι πολύ πιθανό να μην πάμε στη Βουλή τη Δευτέρα», εξήγησε ο Nyan Win.
Συνολικά το NLD κέρδισε 41 θέσεις στις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου, οι οποίες διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόβλημα δημιουργείται με το περιεχόμενο του όρκου, το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα πως ο βουλευτής πρέπει να υπερασπίζεται και να προστατεύει το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Η Aung San Suu Kyi έχει ξεκαθαρίσει πως θα επιδιώξει να τροποποιήσει το Σύνταγμα, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος το 2015. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της ασιατικής χώρας, το 25% των θέσεων πηγαίνει αποκλειστικά στους στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν καταλάβει για πάνω από 20 χρόνια την εξουσία.

Παράλληλα, διάταξη του Συντάγματος αναφέρει ρητά πως ο Στρατός μπορεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (χωρίς φυσικά να τις προσδιορίζει) να καταλαμβάνει την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το NLD ζήτησε με επίσημο έγγραφο από το Κοινοβούλιο να αφαιρεθούν από τον όρκο τα ρήματα «προστατεύω» και «υπερασπίζομαι».

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ιστορικές στιγμές στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012, 05:44

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης