Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι θα αναβάλουν τις επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ειρηνευτική προσπάθεια με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο η Ουάσινγκτον αρνείται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί νέα υποχώρηση έναντι την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ασκήσεις, γνωστές ως Συνδυασμένη Εκδήλωση Πτητικής Εκπαίδευσης, θα περιελάμβαναν σενάρια αερομαχιών καθώς και τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και την Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια επίδειξη διαλλακτικής διάθεσης απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, οι ασκήσεις είχαν ήδη υποβαθμιστεί σε ό,τι αφορά την κλίμακα και το εύρος τους σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αλλά παρ’ όλ’ αυτά η Βόρεια Κορέα συνέχιζε να εναντιώνεται στα γυμνάσια.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα παραμείνουν σε υψηλή επαγρύπνηση, παρά την κίνηση αυτή και αρνήθηκε ότι η απόφαση για αναβολή των ασκήσεων ήταν παραχώρηση προς τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν το βλέπω ως παραχώρηση. Το βλέπω ως χειρονομία καλής πίστης… με στόχο την ειρήνευση», δήλωσε ο Έσπερ, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση μαζί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στην Μπανγκόκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασκήσεις αυτές επρόκειτο να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης